Do It Yourself: четири зелени начина за почистване на бижута

Pinterest LinkedIn +

Независимо дали това са прекрасните диамантени обеци, които ви е подарил любимият за рождения ден, или споменът за това как сте се чувствали, когато сте получили годежния си пръстен, едно нещо е ясно: бижутата означават много за вас и вие искате да ги запазите ослепителни. Но с толкова много почистващи препарати на химична основа, които предлага пазарът, как може да се грижите едновременно за бижутата си и околната среда? Тайната е в няколко изненадващо креативни DIY (Do It Yourself) стъпки, които ви предлагаме в следващите редове.

1.  Препарат за миене на съдове

Просто защото това е "препарат за миене на съдове", не означава, че е добър само и единствено за тях. В действителност е една добра алтернатива за ежедневно почистване, особено за перли, тюркоаз, малахит и корали. Добавете малко веро в топла вода и оставете вашите бижута да се накиснат за няколко минути. Може да добавите и сок от лимон. За по-дълбоко почистване след накисването, може нежно да ги минете с четка за зъби, преди да ги подсушите.

Някои от препаратите за миене на съдове, които масово се продават в магазините, съдържат химични вещества, които също са вредни за природата. Ако искате да направите този метод напълно по зелените правила, може да потърсите в най-близкия органичен маркет еко версия на верото, което сте използвали досега. В тези магазини всички продукти са сертифицирани и притежават съответния етикет, който гарантира, че съставките са биоразградими и природосъобразни.

2.  Четка и паста за зъби

С тях миете зъбите си, а защо да не ги използвате и за почистване на вашите камъни и метали? Тук също може да вземете натурална био версия на пастата си за зъби, която ще даде същите желани резултати. Нанасяте пастата върху четката и започвате да търкате - едва ли ще ви затрудни, след като го правите по няколко пъти на ден за личната ви устна хигиена.

3.  Сода за хляб

От почистване на ваната, до освежаване на хладилника - изглежда, че содата се използва за всичко, а сега може да я включите и в мисията "ослепителни бижута". Полирайте с помощта на влажен памучен тампон и сода, за да премахнете потъмняването от среброто. Може да смесите една чаша вода с една-две чаени лъжици сода и да накиснете металните бижута за няколко минути, след което да ги подсушите. Попитайте продавачите в бижутерийните магазини за други съвети и особености при почистването на различни видове метали или камъни. Много често в интернет магазините за бижута дават информация, на която си струва да обърнете внимание.

4.  Кипяща вода

За рубини, диаманти и сапфири умерено заврялата вода е перфектното почистващо средство.  Много важно е да наблегнем на думата "умерено" в случая, защото не трябва да подлагаме камъните на прекалено висока температура, в противен случай може да се наруши структурата им. Добавете малко веро в съд с вода и сложете бижутата си в цедка, която държите над водата. Оставете съда с вода да заври леко и потопете бижутата, като не позволявате да се усили степента на кипене в продължение на 10-20 минути. Махнете съда от котлона и оставете да се охлади естествено до стайна температура, след което изплакнете и подсушете аксесоарите си.

Не забравяйте, че най-доброто почистващо средство е редовната грижа, която ще предотврати дълбокото замърсяване. Колкото по-често почиствате и полирате бижутата си, толкова по-дълго време те ще бъдат с вас в най-добро състояние.

Сподели.