"Дни на предизвикателствата" идва с горещи филмови премиери и морски приключения

Pinterest LinkedIn +

Между 3 и 5 декември в София ще се проведе ежегодният фестивал за екстремни спортове и приключения "Дни на предизвикателствата". Форумът отново ще събере на едно място спортисти, алпинисти, туристи, еколози, фотографи, пътешественици и всички, за които активностите сред природата са извор на вдъхновение и начин на живот.

Програмата на фестивала ще предложи преглед на най-силните спортни постижения, лични предизвикателства и каузи през годината. 2018 година ще бъде специална за "Дни на предизвикателствата" по две причини: от една страна тя е годината на Боян Петров и ще бъдат припомнени някои знакови негови представяния и близки до сърцето му каузи.

2018 година носи нов заряд, защото на фокус ще бъдат предизвикателствата пред опазването на Световния океан в международен мащаб и опита на локално ниво в България за борба със замърсяването на Черно море. Ще се запознаем със смелия мореплавател капитан Дончо Папазов, прочул се с революционни за времето си прекосявания на Черно море и Атлантическия океан. Ще си припомним и успешно завършилото тази есен предизвикателство WIND2WIN: 300 км от Дуранкулак до Резово с уиндсърф на изключителните сърфисти Илияна Стоилова и Йоан Колев за каузата "Черно море, свободно от пластмаса".

Специалният гост от Франция Тито Томази ще заеме мястото на Нико Фаврес, на Глен Плейк и на редица други наши любими гости от чужбина, оставили диря в историята на Дните. Той ще сподели своя опит на атлет и пътешественик с колело и разбирането си за пътуването като начин на живот чрез разказа за своите странствания в четирите краища на света – Непал, Кабо Верде, Индонезия, Европа, Южна Америка, Киргизстан.

Четиринадесетото издание на фестивала ще вдъхнови любителите на екстремното кино с няколко хитови филмови заглавия точно в момента, в който те дебютират и в САЩ и Западна Европа. Едно от тях – "The dawn wall" – разказва за митичното изкачване на Томи Калдуел по 1000-метровата стена на Ел Кап.

Ще видим и биографичен филм за легендарния Крис Бонингтън "Bonnington: The Mountaineer – My Life Story", както и "Land Shaped by Women" – спиращи дъха сърф и сноуборд импресии от Исландия през погледа на две сноубордистки, фрийрайд филмът "Zabardast" на Жером Тонон и още заглавия, които предстои да бъдат обявени, между тях и българска кинематография, неотстъпваща по нищо на световните образци.

Както се вижда и от филмовата селекция – планината е и си остава квинтесенцията на "Дни на предизвикателствата". Ето защо темата за сигурността в планината тази година се разгръща с нова сила. На сцената ще видим Виктор Варошкин и Георги Пенев от федерацията IFMGA, която създава и регулира най-елитните алпийски гидове в света, за да разгледат в една презентация темата за световните тенденции в приключенския туризъм и професионалното водене във високите планини на света.

Изненади очакват и все повече увеличаващите се фенове на бягането, като една от тях вече е разкрита. Специален гост ще бъде Краси Георгиев, вечно бягащ с кауза, вечно постигащ немислими рекорди.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.