„Дневник за работа със сянката“, Кийла Шахийн

Pinterest LinkedIn +

Този „Дневник за работа със сянката“ съдържа всичко, от което се нуждаете, за да се изправите пред своята сянка. Дръжте го подръка като ценен помощник в стремежа ви да откриете и изцелите дълбините на своето подсъзнание. Работата със сянката ще ви помогне да осъзнаете подсъзнателните си склонности и постъпки, чрез които, без да искате, сами се обричате на провал. Този дневник за работа със сянката на достъпен език ви предлага дейности, упражнения, насочващи въпроси при писане в дневник и др. Най-важното е, че като ви подтиква към отговорност и последователност, той не ви позволява да се отклонявате по пътя към изцелението, което заслужавате.

В „Дневник за работа със сянката“ ще откриете:

 • договор със себе си;
 • упражнения за работа със сянката;
 • над 30 проникновени насочващи въпроса при писането в дневник;
 • страници с напътствия от раздела „Стигнете до първоизточника на своята сянка“, които ще ви помогнат да се изправите пред сянката си, когато тя се появи;
 • свободно пространство, в което да изразявате мислите си, да рисувате или да си водите бележки.

Ползи от работата със сянката:

 • ще подобрите взаимоотношенията си;
 • ще излекувате травми, предавани от поколения в семейството ви;
 • ще наложите лични граници;
 • ще се научите на по-голямо състрадание към себе си и другите;
 • ще се „отблокирате“;
 • ще възприемате света около вас с по-голяма осъзнатост и яснота.

240 с., мека корица: 21.90 лв.; твърда корица: 25.90 лв.

 

Кийла Шахийн е създател на Zenfulnote и автор на „Дневник за работа със сянката“. Тя е изучавала различни методи като когнитивно-поведенческа терапия, осъзнаване, енергийна психология и творческо мислене. Кийла е сертифициран звуков терапевт и сертифициран практикуващ когнитивно-поведенческа терапия. Тя притежава и сертификат за обучение по дхарма йога и показва изключително разбиране на принципите на йога асаните и будистката философия. Когато Кийла започва да вижда ограниченията на традиционната терапия, тя изследва алтернативни методи за вътрешно изцеление и преосмисляне. През 2021 г. Кийла основава Zenfulnote, за да предостави инструменти за лечение на хората. Нейният „Дневник за работа със сянката“ помага на читателите да открият и излекуват най-дълбоките части на своето подсъзнание. Оттогава придобива голяма популярност в Тик Ток и е представен в „Билборд“ и „Таймс“. 

***

Работа със сянката

Ако не се научите да се изправяте пред своята сянка, ще продължавате да я виждате в другите, защото външният ви свят е просто отражение на вътрешния. – Карл Юнг

Понятието за сянката е разработено за първи път от швейцарския психиатър и психоаналитик Карл Юнг. Юнг вярва, че изследването на сянката е от съществено значение за личностното израстване и индивидуацията – процеса, чрез който човек се превръща в своята истинска същност. Сянката е общото име на несъзнаваните аспекти на нашата психика, които съдържат потиснати мисли, чувства и импулси. Това е онази страна от личността ни, която отхвърляме или крием от другите, а често и от самите себе си. Въпреки това тези наши потиснати аспекти пак могат да влияят на поведението и емоционалните ни състояния.

 

Как да разкриете своята сянка

Разкриването на сянката често започва със забелязването на факторите, провокиращи най-вече отрицателни емоции, с разпознаването на моделите в поведението и в преживяванията, както и с проумяването на проекциите.

 1. Забелязвайте провокиращите ви фактори

Провокиращите фактори са емоционални реакции, които често са поривисти и на пръв поглед неоправдано бурни спрямо ситуацията, която ги е предизвикала. Те са признак, че част от психиката ви, често неин сенчест аспект, се чувства застрашена или наранена. Когато нещо ви провокира, може да ви се струва, че реагирате автоматично, без да разсъждавате и да действате съзнателно. Тези провокиращи фактори са ценни подсказки, насочващи ви към вашите основни нерешени проблеми, или „сянката“. За да откриете кои са провокиращите фактори за вас, се опитайте да обхванете общата картина и обективно да разгледате ситуациите, които ви карат да реагирате твърде рязко. Обединява ли ги някакъв лайтмотив или обстоятелство? Например дума, действие, тип човек или дори място, което многократно ви разтърсва емоционално?

 1. Разпознавайте моделите в себе си

Поведенческите модели са устойчиви склонности и повтарящи се постъпки, които може да не ви носят полза, но от чиято хватка ви е трудно да се освободите. Те често се проявяват във взаимоотношенията, изборите, реакциите или навиците. Тези модели нерядко са въплъщения на сенчестия Аз, който се опитва да надигне глава и да заяви своето присъствие.

Разпознаването на тези модели предполага самоанализ. Потърсете нишките, които свързват ваши минали преживявания, взаимоотношения и реакции. Въвличате ли се многократно в едни и същи или подобни взаимоотношения или ситуации, които неминуемо довеждат до едни и същи резултати? Често ли реагирате по един и същ начин дори когато ви се иска да не го правите? Тези повтарящи се модели може да подсказват области, в които работата със сянката вероятно ще ви бъде от помощ.

 1. Осъзнавайте проекциите, които правите

Проекциите са аспекти на личността ни, които несъзнателно пренасяме върху другите. Това може да са както качества, на които се възхищаваме, така и такива, от които се отвращаваме. Когато реагираме силно емоционално спрямо поведението или качествата на друг човек, в основата често стои отхвърлена част от нашата психика – аспект на сянката.

За да разберете своите проекции, помислете за характеристиките у другите, които ви дразнят изключително много или обратно, на които се възхищавате безмерно. След това се запитайте дали тези особености не са и ваши черти, които сте отрекли или идеализирали.

 1. Обръщайте внимание на сънищата си

Сънищата са богат източник на символика и „архив“ на несъзнаваното. Старайте се да си припомняте и записвате какво сте сънували веднага след като се събудите. Анализирайте символите, емоциите и темите, които присъстват в сънищата ви. Те често подсказват ценни знания за сянката ви, за страховете, желанията и неизразените елементи на психиката ви.

 1. Изследвайте детството си и ваши минали преживявания като възрастен

Размишлявайте върху детството, семейната динамика и значимите събития в живота си. Установете неразрешените проблеми, травмите или неудовлетворените потребности (ако има такива), които може да са подхранвали сянката ви.

Изследването на тези преживявания със състрадание и любопитство може да ви донесе дълбоко изцеление и интегриране на отхвърляните страни на психиката ви.

Книгата „Дневник за работа със сянката“, от Кийла Шахийн, можете да закупите, чрез сайта на "Издателство Изток - Запад".

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.