"Джурасик свят" - с бебешки стъпки по следите на Изгубения свят

Pinterest LinkedIn +

Jurassic World (Джурасик свят), както се досещате и от името на филма, е поредната част от динозавърската поредица Jurassic Park (Джурасик парк), започнала през далечната 1993 г.

Както много други продукции от 90-те години на 20-ти век, този франчайз също се завърна в опит да спечели парите на киноманите чрез носталгия по обичаните кино хитове. 

На режисьорското място е Колин Тревъроу, когото може да сте чували покрай инди sci-fi драмата от 2012 г. - Safety Not Guaranteed (Безопасността не е гарантирана). В Холивуд се забелязва тенденцията за блокбъстъри по утвърдени серии да се ангажират режисьори на малко популярни, но добре oценени филми. 

Освен това Тревъроу е и голям фен на работата на Стивън Спилбърг. Както можете да се досетите обаче, почитателите на Ван Гог също са много, но да се доближиш до гениалността му е не чак невъзможно, но почти…

Jurassic World сам по себе си всъщност не е лош филм, особено като се има предвид таргет групата му. В компанията на пуканки и голяма чаша безалкохолно, може да ви държи на стола до самия си край. Без наличието на алкохол при това. 

За съжаление, това не е лента в добрите традиции на Jurassic Park и дори The Lost World: Jurassic Park (Изгубеният свят: Джурасик парк). Тук говорим просто за блокбъстър с динозаври.

Историята не е особено заплетена - островът от който всичко тръгна през 1993  г. - Исла Нублар, вече е перфектно разработен лунапарк. Приема хиляди посетители всеки ден, които имат пред себе си стотици възможности за забавление. Динозаврите вече не са нещо невиждано. И точно както се случва с филмите в Холивуд, когато нещо трябва да продължи да печели още пари, хората го извращават до такава степен, че първоначалната идея вече не е същата. 

В случая мениджърите на Джурасик свят решават да създадат нов вид хищен динозавър, който доста очаквано успява да избяга на свобода и да всее паника сред всички на острова.

Денят е спасен от дуото Крис Прат (пълничкият забавник от сериала (Jurassic) Parks and Recreation и от Guardians of the Galaxy) и Брайс Далас Хауърд (The Help и The Village - не, не е Джесика Частейн!). 

Прат отново доказва, че е страхотен актьор за този тип роли - много харизматичен, забавен и доста подходящ за Индиана Джоунс. Хауърд пък е чаровна и прави каквото може, за да спаси всички, включително и филма - при това на високи токчета. 

Двамата са симпатяги и изборът им за ролите е добър. Вероятно те ще са водещите таланти в САЩ през следващите години. Но както се казва, две птички пролет не правят. 

Jurassic World страда от много посредственост и липса на фокус върху динозаврите, науката зад тях или дори главните си герои. Вместо това гледаме историята на две деца и някои други второстепенни персонажи, които спокойно можеше да бъдат отрязани. Ако не беше опитът да се върнем към оригиналния филм от 1993 г.

Дразнещо е също така как още в самото начало на филма, вместо да получим динозаврите, заради които гледаме филма, феновете гледаме обикновени сгради с епичната филмова тема на Джон Уилямс за фон. 

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

И все пак, въпреки слабите си страни, Jurassic World е гледаем филм. Наистина не е шедьовър, не е и пълен провал - истината е някъде в средата. И това по някой път сякаш е по-добре, отколкото да беше в списъка ни с най-лошите филми за 2015 г. 

Със сигурност е стъпка напред в сравнение с Jurassic Park 3 и да се надяваме поне малко по-назад в сравнение със следващия филм във франчайза.

Сподели.