Джулиан Асанж получи нови обвинения, сред които и по Закон за шпионажа

Pinterest LinkedIn +

Джулиан Асанж, основател на сайта на WikiLeaks, получи повече от дузина допълнителни обвинения от федералните прокурори на САЩ, включително по спорния Закон за шпионажа – случай, който вероятно ще провери правото на свобода на словото и изразяването съгласно Първата поправка.

47-годишният мъж бе арестуван в еквадорското посолство в Лондон през април. Той беше обвинен от американското правителство в заговор, целящ да проникне в правителствен компютър, използван от тогавашния служител от Челси Манинг, за да изтече класифицирана информация за войната в Ирак. Еквадор оттегли молбата за убежище седем години след като за пръв път Асанж влезе в посолството през 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция. Там пък трябваше да се изправи срещу неясни твърдения за изнасилване и сексуално насилие.

Според новооткрития обвинителен акт Асандж се сблъсква със 17 нови обвинения, сред които и за публикуване на класифицирана информация. Те са повдигнати съгласно американския Закон за шпионажа, който обикновено е насочен към шпиони, работещи срещу САЩ, и към служители, работещи за разузнавателната общност на САЩ.

Както Манинг, така и Едуард Сноудън, двама бивши правителствени служители, бяха обвинени по Закона за шпионажа за публикуване на документи в медиите.

Според обвинителния акт действията на Асандж са довели до сериозна вреда за националната сигурност на Съединените щати в полза на техните противници и са поставили много хора и източници на сериозен и непосредствен риск от сериозно физическо увреждане и /или произволно задържане.

Остава дебатът за това дали Асандж, редактор на WikiLeaks, трябва да се счита за журналист и да му бъдат предоставени защити като такъв.

Сподели.