Джевджет бей

Pinterest LinkedIn +

Поредната книга на Нобеловия лауреат Орхан Памук излиза у нас. "Джевджет бей" е семейна сага, обхванала живота на три поколения. Тя разказва за живота и поколението на един амбициозен търговец, основал своя династия в зората на двайсети век.

Историята на Джевдет бей, неговите синове и внуци се развива на фона на историята на Турция – от времето на последния султан през младотурската революция, политически сътресения и преврати.

Скърби и радости, любов и смърт, годежи, сватби и раздели изпъстрят картината, създадена от майсторското перо на Орхан Памук.

Между търговията, мечтите и надеждите Джевдет бей и неговите потомци извървяват пътя на нова Турция, търсят смисъла на своето съществувание.

Правят го като се лутат между традиционното и европейското светоусещане, между политиката и изкуството в търсене на своята идентичност.

Орхан Памук е носител на Нобелова награда за литература за 2006 г. Романът му "Името ми е Червен" печели присъжданата в Дъблин международна литературна награда ИМПАК. Книгите му са преведени на повече от петдесет езика. Живее в Истанбул.

Издава: Еднорог.

Сподели.