Джаз ФМ радио празнува три години ефир със серия от концерти

Pinterest LinkedIn +

На 8 септември на открита сцена пред НДК за първи път в България ще се състои SUPER SESSION с холандската група Playground. Това е джаз сешън с участието на публиката.Регламентът е следния: на разположение е ритмична секция на холандската група Playground /китара, барабани, бас и пиано/, задава се определена джаз тема и тогава музикантите от публиката с мелодичните инструменти биват поканени да я изсвирят заедно с групата.

Предварителното анонсиране на SUPER SESSION дава възможност на хората от публиката да вземат своите инструменти, а джем сешъна, който понякога нараства с над 100 музиканти е изключително зрелище за останалите. Playground е groovy формация от Холандия. Музикантите са: Пол Спулстра – пиано, Роже де Нийс – барабани и Жул де Флам - бас. Тримата членове на групата са завършили Консерваторията в Холандия. Те свирят всякакъв стил джаз, като импровизацията и свободата са основни елементи в техните изпълнения.

***

Американските джаз изпълнители, Розана Витро и нейното Трио ще свирят на 12 септември от 19.30 часа в зала „България”, като част от програмата „Посланици на Джаза”, която има за цел да запознае музикалната общественост в различни страни по света с едни от най-добрите образци на американското джазово изпълнителско изкуство.

Розана Витро и нейното Трио специализира най-вече в класическия джаз и изпълнява произведения на световноизвестни композитори, като Дюк Елингтън, Джером Керн, Ървинг Берлин, Телониъс Мънк и Чарлз Мингъс.

***t

На 16 септември в зала 1 на НДК концерт на американската супер група Spyro Gyra . Формацията съществува от 1974 година и има в актива си 24 студийни и три сборни албума. Днес в групата свирят двама от основателите й – Джей Бекенстийн – саксофонист и лидер и пианистът Том Шуман. Към тях се присъединяват още трима изключителни музиканти, които оформят съвременния облик на Spyro Gyra – Хулио Фернандес – китара, Скот Амбъш – бас и новото попълнение – барабанистът Лудвиг Афонсо.

Създателят й Джей Бекенстийн е дал името на формацията. Той разказва, като виц историята, за това, какво означава името на групата:
”Какво означава Spyro Gyra ли? Когато групата започна да свири в един клуб – „Джак Даниелс” в Бъфало, Ню Йорк, тогава сешъните ни се наричаха просто „Вторник вечер – Джаз Джем”. С течение на времето популярността на групата растеше и собствениците на клуба ни помолиха да наречем групата по някакъв начин, за да залепят афиш с името й. Тогава се пошегувах и казах - да я наречем „spirogyra”, което е вид водорасъл, запомнил съм го от часовете по биология. На следващата седмица Spyro Gyra беше неправилно изписана на афиша. На кратко това беше просто шега.”

В София, в зала 1 на НДК пиесите, които ще прозвучат в първата част на концерта ще бъдат главно от последния им албум „The Deep End” – фюжън с елементи на разсъждение...
tВъв втората част на концерта Spyro Gyra ще изпълнят най-известните си пиеси - „Morning dance”, “Carnaval”, “Freetime”, които публиката ще очаква.

tАмериканската фюжън формация започна европейското си турне с концерти в Братислава, Холандия и София. Оттук Spyro Gyra ще заминат за Прага...една жива джаз легенда с име на водорасъл обещава да разтърси София, за да отпразнува рождения ден на Джаз ФМ радио.
Съорганизатори на концертите са Столична община, Американския център и Посолството на Кралство Холандия.

Инфо: Jazz FM
Сподели.