DiskSorter – вижте кой "изяжда" свободното място по твърдия ви диск

Pinterest LinkedIn +

Факт е, че през годините цената на мегабайт локално пространство, с което всички ние разполагаме на домашните и служебните си компютри, непрекъснато намалява. Също така безспорен факт е, че днес съществуват много алтернативи за съхранение на информация онлайн, така че тя да е постоянно и лесно достъпна в така наречените cloud мрежови услуги.

Но, верни на принципа "колкото повече - толкова повече", съвременните програми стават все по-обемисти и жадни за дисково пространство. Да не говорим за новите мултимедийни формати като Blu-ray, аудиофайловете с компресия без загуба на качество (или изобщо без компресиране), мегапикселовите цифрови снимки, които също изискват все по-голямо пространство за съхранение и още много други.

В крайна сметка дори наличното място за запис на информация, с което разполагате, да се измерва в терабайти, то рано или късно свършва и се изправяте пред ключовия въпрос "Какво да изтрия?"

Лошото е, че именно защото върху локалния си твърд диск имате огромно количество данни, отговорът тук е доста сложен. Ръчното претърсване на стотиците хиляди, потенциално милиони файлове е направо невъзможна задача, а и идеята обикновено е да освободите място колкото е възможно по-бързо и повече.

В такива случаи могат да ви бъдат полезни програми като DiskSorter. Това е малко, но много удобно приложение за класифициране на файловете, записани върху вашия локален твърд диск. По принцип професионалната му версия е платена, но за домашна употреба можете спокойно да използвате и безплатния вариант на DiskSorter.

След като инсталирате програмата, тя сканира бързо диска и след това ви показва списък, организиран по файлови категории – музика, видео, документи, програми. Последната версия на програмата работи светкавично бързо и дори дискове с капацитет няколко терабайта се сканират за броени минути.

Цялата информация след това ви се предлага в изключително удобен и разбираем вид, като получавате статистика не само за най-големите "консуматори" на свободно пространство по вашият хард диск, но и данни за процентното му запълване по папки и директории.

Така можете за сравнително кратко време да локализирате най-обемистите файлове, "изяждащи" наличния ви капацитет за съхранение, и да освободите място, като ги изтриете, преместите или запишете онлайн в cloud сторидж по ваш избор.

Сподели.