Дидо от D2: Новият ни албум ще излезе в края на март 2014 година

Pinterest LinkedIn +

На 21 декември 2013 г. D2 ще зарадват своите фенове с традиционния си вече коледен концерт. Мястото е столичният клуб Mixtape 5, а Дидо - фронтменът на бандата - ни разказа с подробности какво точно са подготвили музикантите за шоуто.

.: Откога правите коледни концерти с D2?

Дидо: Лайфът на 21 декември в Mixtape 5 ще е за четвърта поредна година.

.: Този път сте поканили  като гост-музиканти Дани и Стенли от последната Тангра. Защо точно тях?

Дидо: Защото са готини! Работихме с тях по юбилейния концерт на Александър Петров, който беше за 60-годишнината му. Беше озаглавен "Бъди какъвто си!" с всички музиканти отпреди 35 години досега, на които той е писал текстовете.

С Дани започнахме тогава да правим вариации по "Оловния войник", "Жулиета", "Бъди какъвто си" и "Черно-бяла снимка". Супер се изкефихме и след това, като мина цялото нещо, той каза: "Айде, дайте да свирим пак!". И ние отговорихме: "Хайде, дай да пробваме!".

За мен лично точно в онези години на Тангра е революцията на българската музика - точно най-интересните парчета и най-шашавите.

.: Ще пееш ли заедно с тях?

Дидо: На "Черно-бяла снимка" направихме вариант, в който вокалът е мой, Стенли ще изпълни "Оловният войник" и "Жулиета", а парчето "Бъди какъвто си" го пеем всички заедно, включително Митко и Сашо.

.: На 21 декември ще направите промоция на два нови видеоклипа към парчета от предстоящия ви албум. Разкажи ни повече.

Дидо: Да, едното е "Секс, лъжи и музика". Направихме акустична версия на песента - една такава нежна и лирична. Режисьорът на първия клип към парчето Валери Милев извади кадри от миналогодишните ни снимки, за да илюстрира с тях точната атмосфера. Той е монтирал кадрите така, че да разкаже съвсем различна история. Честно казано, не съм виждал още какво точно е направил.

Другото парче, на което ще има промоция на видеото, се казва Deadman. То е много нахално и агресивно - силен рокендрол. Клипът е дело на Васил Стефанов, с който прекарахме един ден в едно много гадно и мръсно хале. Аз бях с кирка и правихме много забавни неща, налагаше се да лазя в разни тунели.

Двете песни са на светлинни години една от друга - съвсем различни са, а и двете са част от новия албум. Общо взето те са някаква заявка за това какво ще представлява тавата. Има парчета, които са много леки и мелодични, както и други, които са много хард.

.: От един разговор с Митко Кърнев точно преди година останах с впечатление, че ще изкарате албума най-късно в средата на 2013-та. Кога предвиждате появата му?

Дидо: Той е записан. В момента е постпродукцията в някои от най-яките студия в Лондон. В крайна сметка сме си дали краен срок за излизането му в края на март 2014-та.

Но ние вмъкваме отдавна парчета от новата тава в лайфовете ни. Толкова пъти сме ги доизчиствали, че първото, което ни е дошло като работна версия, е доста преобразено.

.: Кажи ни повече за двете банди, които ще свирят преди вас на концерта на 21-ви декември.

Дидо: CRUSH е доста млада, но напориста банда с твърдо звучене. Свирят добре и се развиват бързо. Тях сме ги чували в пространството и сме ги харесали. Аз познавам много добре китариста.

Другата група са Downer Kill. Те са победители в нашия предпоследен конкурс за най-добра училищна група "Голямо междучасие", който правим всяка година. Много се раздават на сцената, с много як и мелодичен женски вокал. Като музикална концепция са изчистени и мисля, че ако работят здраво, ги чакат добри времена... но не знам дали в България.

Общо взето покрай училищните конкурси имаме доста добър поглед върху това кои са младите "кадети" в българкия рокендрол.

.: Много от тях, след като срещнат първите сериозни разочарования в музикалната си кариера, ще се откажат. Какво би им казал, за да ги окуражиш, когато промоутъри ги прецакват с хонорари, когато няма да имат пари дори за баничка?

Дидо: Да се обърнат към себе си и да решат дали наистина музиката е това, което искат да правят. Но трябва да има и такива моменти като това с прецакването. Така след това оценяваш готините моменти, а и се каляваш.

.: Наскоро участвахте в концерт, който имаше за цел да събере средства, с които организацията Animal Resque да построи приют за бездомни животни . Разбрах, че с ваша помощ концертът е бил много успешен и е постигнал целта си. Ти имаш ли отношение към една такава кауза или се увлече покрай другите в D2?

Дидо: Аз от малък много обичам животните. Случвало се е да се сбия заради това, че някой е искал да нарани животно и супер се дразня на такива хора.

Мисля, че много неща не се правят както трябва в България и би трябвало да има най-вече ужасно сурови глоби за хора, които взимат куче, гледат го известно време и след това го изхвърлят на улицата.

Трябва всички домашни животни да имат чипове и в момента, в който някой си изхвърли животното, по чипа да се засича кой е човекът и да му се разкаже играта! Това са най-големите гадове, защото дори и да се кастрират бездомните животни, за да не се размножават и т. н., докато има хора, които изхвърлят домашните си любимци само защото вече се отегчават или им се струва трудно да се грижат за тях, проблемът с бездомните животинки се превръща в един безкраен кръг.

Аз имам две котета и едното го взех точно от резиденцията в Кюстендил, където записвахме албума.

Имам отношение към проблема с бездомните животни и затова съм категоричен, че докато не се наказват жестоко хората, които изхвърлят животни на улицата, никога няма да се реши това нещо, колкото и приюти да се откриват.

А в крайна сметка мисля, че на нас, музикантите, които сме публични личности, това ни е крайната цел – да заставаме зад някакви правилни неща и да ги правим достояние на хората и да ги накараме да повярват, че съответната кауза е добра и си заслужава да последват примера ни.

.: Ти самият как празнуваш празниците в края на декември?

Дидо: На Бъдни вечер и на 25-ти задължително съм вкъщи с цялата фамилия и приятелката ми, а на Нова година този път с D2 сме във Велико Търново за концерта на площада.

Сподели.