Dell XPS 12 – идеалният компромис между Windows 8 таблет и ноутбук?

Pinterest LinkedIn +

Появата на Windows 8 роди не един или два нови РС хибрида, за някой от които (като Asus Taichi и VivoBook S200) вече стана дума. Проблемът при подобни модели е, че те се опитват да съчетаят най-доброто от два свята – този на ноутбуците и на таблетите.

Резултатът често е "ни риба, ни рак" – машина с габаритите на преносим компютър, но и със скромните хардуерни параметри на средностатистически таблет.

С новия си XPS 12 Dell сякаш са избегнали капана на подобна половинчатост. Те предлагат мобилна система, която притежава плюсовете на таблетите (ултра компактност и сензорно управление), но без да допуска хардуерни компромиси.

Основната отличителна характеристика на XPS 12 от дизайнерска гледна точка е специалното закрепване на екрана му, което позволява той да се завърта на 360 градуса върху клавиатурата. Така при нужда иначе пълноформатният 12.5-инчов ноутбук се превръща в повече или по-малко стандартен таблет.

Разбира се, XPS 12 не може да се похвали с конкурентно тегло – на фона на продукти като iPad и Nexus 10 той изглежда като истински мастодонт с неговите почти два килограма тегло. Но за сметка на това XPS 12 може да се похвали с изключително стабилна конструкция – дисплеят е сигурно защитен с Gorilla Glass стъкло, а рамката му (около която се завърта) е изработена от алуминий.

От чисто техническа гледна точка XPS 12 също има с какво да се похвали – процесор Intel Core i5-3317U, 4 до 8 GB оперативна памет и SSD устройство с капацитет между 128 и 256GB – далеч повече мощ под капака от всеки съвременен таблет.

Освен възможности за touch контрол, 12.5-инчовият екран на XPS 12 предлага качество, сравнимо с това на прословутия Retina дисплей на MacBook – Full HD резолюция от 1920 х 1080 пиксела.

Моделът е доста добре окомплектован и с пълен набор комуникационни портове – чифт USB 3.0, DisplayPort, VGA и HDMI видео изходи, както и Wi-Fi / Bluetooth 3.0 модули за безжична връзка.

Сподели.