Dell XPS 10 - 16 часа автономна работа! Ей това е таблет!

Pinterest LinkedIn +

Не им е лесно на традиционните производители на мобилни компютри тия дни. Пазарът се наводни с различни платформи и формати, работещи под различни операционни системи, а опциите на които могат да заложат за бъдещето, са плашещо много.

Добрият стар лаптоп бавно и сигурно отива в историята, заместен от хибридни системи, съчетаващи елементи на таблет, РС, а понякога и смартфон.

Отделно софтуерните компании никак не помагат нещата да станат поне една идея по-ясни и предприемат неочаквани инвазии в нови пазарни ниши, създавайки нови конкурентни заплахи там, където до вчера не са съществували.

Ярък пример в това отношение е Surface RT  – хибридна система, срещу която модел като Dell XPS 10 трябва да мери сили на един пазар, на който доскоро Microsoft беше приятел, а не враг.

Нещо повече – един пазар, който посреща идеята за RT (т. е. "малките" Windows 8 базирани таблети) меко казано скептично. Всъщност толкова скептично, че неотдавна от Samsung обявиха, че официално оттеглят усилията си от него и се пренасочват към по-печеливши идеи.

Така че таблети (хибриди) като Dell XPS 10 могат да очакват хладно посрещане, белязано от подчертан скептицизъм – какво повече могат да предложат те на евентуалните си бъдещи собственици в такъв случай?

Първо и преди всичко – решение за бича на всички съвременни мобилни системи – продължителността на времето за автономна работа. За разлика от повечето конкурентни модели XPS 10 предлага не една, а цели две батерии (в тялото на таблета и в докинг клавиатурата), които му гарантират внушителните близо 16 часа време за работа (при съвместно използване).

Дори и когато работите само с таблета, XPS 10 пак се представя повече от добре – близо 8 часа не са проблем с едно зареждане.

Иначе по отношение на останалите си технически параметри трябва да признаем, че XPS 10 не вдъхновява особено – 1.5-гигахерцов Qualcomm Snapdragon S4 процесор, 2GB оперативна и 32 GB вградена памет в комбинация с 10.1 инчов дисплей с относително скромна по съвременните стандарти резолюция от 1366 х 768 пиксела.

Факт е, че подобни хардуерни спецификации няма да изумят никого, но те, в интерес на истината, не са по-скромни от тези на останалите RT конкуренти, така че Dell са си свършили добре работата тук.

Суровата истина относно този модел е най-общо казано следната: единствената причина да се почувствате изкушени от XPS 10 е находчивата идея на производителя му да комбинира две батерии в система, гарантираща наистина респектиращо време за автономна работа. Във всяко друго отношение получавате ни повече, ни по-малко стандартен Windows 8 RT базиран таблет.


Сподели.