Дейв Грол от Foo Fighters: Най-забавният и готин пич сред рок звездите

Pinterest LinkedIn +

Дейв Грол не е типичен пример за рок звезда, макар да е идол на милиони хора по света. Ако съдим по интервютата и публичните му изяви извън музикалната сцена, той изглежда като добродушен пич, на когото надменността и високомерието са неприсъщи.

Дейв Грол признава без никакъв свян собствените си грешки. Едно от последните му откровения бе, че името на бандата му Foo Fighters e много тъпо. И то дойде цели 20 години след като групата се превърна в един от бастионите на съвременния рокендрол.

Няма причина да не вярваме на Дейв – искреността струи от него, а песните от последния към днешна дата, осми студиен албум на Foo Fighters – Sonic Highways са свежестта, от която музиката се нуждае в една доминирана от тъуркинг ера.

За да видим колко готин е Дейв, нека си припомним някои от най-знаменитите и веселяшки изказвания на американския музикант през годините.

Дейв за любовта

"Има голяма разлика между влюбването в някого и влюбването в някого, последвано от сватба с този човек. Обикновено, след като се ожениш, се влюбваш в този някого още повече".

Дейв за музиката по радиото

"Когато слушам радио, чувам толкова много музика, която не звучи като правена от хора. Вокалите са само аутотюн и барабаните са фалшиви".

Дейв за наркотиците

"Когато Nirvana станаха популярни, не изхарчих всичките си пари за кокаин и проститутки, сещаш се! Обичам да правя музика. Защо ми е да застрашавам живота си с нещо като наркотиците?"

Дейв за удоволствието да харесваш нещо, което не трябва

"Не вярвам, че трябва да изпитваш вина, ако харесваш нещо, което не трябва. Мамка му, ако харесваш нещо – харесвай го. Това му е проблемът на това поколение: тази остатъчна вина в пънк рок стил "не трябва да харесвам това, защото не изглеждам готино". Майната ти – аз съм такъв, какъвто съм."

Дейв за нещата от живота

"Изживял съм велики моменти, преживял съм големи трагедии. Направил съм всичко, което мога да си представя, но просто знам, че има още много."

Дейв за Nickelback

"Ако си пуснеш песен на Nickelback отзад напред, ще чуеш послания от дявола. Но има и по-лошо – ако я чуеш нормално, ще чуеш Nickelback."

Дейв за Nirvanа

"Когато се присъединих към тях, аз бях петият или шестият им барабанист. Не съм сигурен дали изобщо е имало барабанист, с когото да са били напълно щастливи. И те бяха странници за мен. Никога не е имало дълбока връзка между нас извън музиката."Дейв за Кърт Кобейн

"Чрез него видях красотата на минимализма и значимостта на музиката, която е орязана и "разсъблечена". Не мисля за Кърт като за "Кърт Кобейн от Nirvana". Мисля за него просто като за Кърт."

Дейв за музикалните си влияния

"Хеви метълът нямаше да съществува без Led Zeppelin, но ако съществуваше без тях, щеше да е супер гаден."

"Нийл Йънг е моят герой и е пример за подражание. Знаете ли какво е правил той през последните 40 години? Записвал е музика. Това прави той. Понякога му обръщаш внимание, понякога – не, понякога той пази музиката само за себе си. Той е страхотен човек с прекрасно семейство и чудесен живот."

"От поколение на поколение Beatles ще остават най-важната рок група за всички времена".

"Докато растях в тийнейджърските години, моят най-голям музикален герой беше Йън Макай (Fugazi, Minor Threat). Той беше чудесен пример за всички местни музиканти от Вашингтон. И до ден-днешен все още мисля, че той е най-добрият пример за музикант, който си тежи на мястото".

Дейв за American Idol

"Не се притеснявай какво мисли някой друг за теб. Кой ще ми казва кое е добро или лошо? Представете си, че Боб Дилън стои пред журито и пее Blowin' In The Wind и те му казват: "Извинявай, малко е носово пеенето ти. Следващият". И аз не бих се справил там. Хората трябва да оценяват собствените си гласове. Не искам да пея като друг човек, искам да пея като себе си."

Виж още:

Последното пътуване на Ziggy Stardust, или кой е Дейвид Боуи в Blackstar

BeoPlay H8 – слушалките, с които ще зашеметите целия град

5 клишета, които всеки музикален фен казва

Libratone – красив звук от красив спийкър


Сподели.