Deep Zone Project: „Mного искаме да представим България по най-добрия начин!“

Pinterest LinkedIn +

Deep Zone & Balthazar ще представят България на Евровизия с парчето "DJ, Take Me Away". Създателите на хитовете "Ела, изгрей" и "Пясък от злато" ще участват за първи път на финала на елитния музикален конкурс.

DJ Dian и DJ Rossko отгвориха на въпроси на Avtora.com за това как се прави хит, който представя една държава на най-големия европейски музикален конкурс.

Георги Панайотов: Привет и поздравления за успешния финал на Евро БГ Визия! Какво се случва с групата в момента?

DJ Dian: В момента с групата се случват поразителни истории относно заминаването ни в Белград, където ще бъдат финалите на Евровизия. Нашият полуфинал е на 22 май. Ако, дай Боже, минем през него, отиваме на същинския финал, който е на 24 май. И много се надяваме България да празнува двоен празник тогава.

Иначе завършихме новия си албум, който тепърва ще пуснем на пазара. Подготвяме и следващ сингъл, но в момента цялото ни внимание е насочено към конкурса и бъдещите ни планове малко или много зависят от това как ще завърши Евровизия. Цялата ни концентрация е насочена натам, тъй като е много отговорно и важно събитие. Това е най-големият музикален форум и много искаме да представим България по най-добрия начин, което ще ни даде и максимални шансове да станем победители.


.: Как се създава песен-финалист за Евровизия? Какво е нужно за едно парче, за да се превърне в международен хит?

DJ Rossko: Парчето "Dj Take Me Away" бе замислено именно с концепцията да е точно за Евровизия. То определена формула за правене на хит няма, донякъде си е Божа работа, но тук, от друга страна, разчитаме на нашите усилия и познанията, които сме натрупали в годините правене на музика и мисля, че се получи успешно парче. За разлика от другите конкурентни песни на Евровизия, тази е много различна.

На това именно залагаме, че "Dj Take Me Away" е много различна като формат. Надяваме се това да ни помогне в преминаването от полуфинала към финала.


DJ Dian: И евентуално след финала!

Искахме да смесим няколко стила, като наблегнем на диджейското звучене. Затова има тези скречове, затова използвахме високотехнологични концепции - като лазерната арфа, на която свири Роско; както и нови музикални инструменти, като тази диджейска скреч китара.


Уникалната DJ китара е единствената в България. Снимка: Avtora.com

.: Разкажи ни повече за нея?

DJ Dian:
Тя е чисто нов продукт на фирмата Vestax. Благодарение на Dinacord България, ни ги доставиха директно от Япония, още преди световната им премиера, така че разполагаме с един наистина уникален инструмент. Това са тестовите модели, тъй като тези от серийното производство все още не са пуснати на пазара.

Китарата е наистина нещо уникално. Позволява на диджеите да излязат от пулта и да застанат на сцената, като истински китаристи, редом до вокалистите.

DJ Rossko: Диджеите ще бъдат вече изпълнители.


.: Голяма ли беше конкуренцията на българската Евровизия? Срещнахте ли достойни опоненти или беше лесна победа?

DJ Dian:
Всеки се беше подготвил много добре. Всички изпълнения бяха на много високо ниво. Певците изпяха страхотно песните си. Имаше много разнообразна музика, това беше много хубаво. Най-важното е, че цялата българска Евровизия премина през един много дълъг етап, както знаете - от Евро БГ Визия до Евровизия имаше няколко филтъра, няколко пресявания на изпълнители. Беше дадена възможност и на не чак толкова популярни хора от малкия град да бъдат на голямата сцена, да бъдат в ефира на Канал 1, така че мисля, че стана едно добро реалити шоу, което продължава.

Чест прави на БНТ, че конкурсът не е манипулиран. Защото ние спечелихме, а това най-малко го очаквахме, тъй като в началото имаше опасения, че нещата в конкурса са предварително нагласени.


.: Да, имаше спекулации около партньорството ви с Red Line?

DJ Dian: Факт е, че бяхме наети на някои от партитата на Red Line. Това е младежката линия на социалистическата партия, оглавявана от господин Кирил Добрев. Ние сме добри партньори с него, защото той подава ръка на българската музика по този начин.

Осъществихме едно страхотно, национално диджейско турне, обикаляйки 22 града. Той също съпродуцира видеоклипа към песента "Dj Take Me Away", което е помощ към българската музика.

DJ Rossko: Може да се отбележи, че други такива партии или организации не го правят, което е много странно. Ние, естествено, сме отворени да работим с всички, които искат да помагат на българската музика, защото това е нашата работа и това е нашето призвание. Така че, нищо странно не виждаме в това някой да подпомага българската музика, пък бил той и от политическа партия, защото тя определено има нужда от помощ.

DJ Dian: Определено. В световен мащаб е така. Както знаем, цели правителства стоят зад някои артисти в Америка, Колумбия – зад Шакира. Има симбиоза - те и McDonald's и Coca Cola си партнират, това лошо ли е?


Любомир Савов, DJ Rossko и DJ Dian в "кухнята за хитове" - Deep Zone Studio: Снимка: Avtora.com

.: Освен вас, на финала на Евровизия ще има още една българка - Люси Дяковска с No Angels? Приемате ли я за най-голямата ви конкуренция за българският вот и по принцип?

DJ Dian: Всеки реално е конкурент, защото това, от една страна, е състезание. От друга, конкурсът е един голям купон. Едно празненство на музиката - сливане на звуци от всички точки на Европа. Всеки би могъл да бъде победител. Всъщност, стигайки до този етап, той вече е победител.

DJ Rossko: Щом цяла една нация го е избрала да я представя на този музикален форум, значи определено групата или изпълнителят има качества.

DJ Dian: Определено песента на No Angels е много хубава, много хитова. Подплатена е с много силен медиен съпорт, много добър маркетинг и много добра визия. Така че, реално ги виждам като едни от най-големите фаворити на Евровизията.


.: Работили сте с едни от най-красивите и талантливи жени в българската музика. Как точно избрахте Йоанна за групата и как се работи с нея?

DJ Dian: С Йоанна от две години имахме съвместни проекти. Тя беше солистка в биг бенда, който баща ми създаде - Deep Zone Big Band. Ние, естествено, участвахме в него. Допадна ни нейното сценично поведение и нейният глас. Освен това, като човек е много готина, музикантска дъщеря. Просто през тези месеци съвместна работа, решихме, че е най-подходящият човек за нас, да бъде нашият фронтмен - певица на групата.

Досега имахме различни изпълнители за всяка песен. За старите ни хитове поканихме Камен Во, Белослава, Нина Николина, Петя Буюклиева, Цецо Елвиса, Ая и още много други, не мога да ги изброя всички. В един момент това обезличи Deep Zone и решихме да имаме постоянна певица на групата, а Йоанна беше най-добрият вариант.


.: Значи Йоанна е и ще бъде официалното лице на групата?

DJ Dian: Да, абсолютно. Тя е жената в нас. Тя е един от важните елементи за нас. Принципно жената е много красиво нещо, да не казвам по-красиво от мъжа. Хубавото в случая е, че имаме комбинация. Ние сме четирима пичове и ни трябва една пичка.

Въпреки, че присъствието на жена не е главният фактор в създаването на един хит. Ето например "Ела, изгрей" с Камен Воденичаров стана мега хит. Няма точно написана формула. Всичко зависи от музиката, от начина на предлагането, от маркетинга, PR-а, дистрибуцията - всичко е навързано.

Но определено, една жена на сцената, на фона на три „коча”, е много нещо хубаво и отличаващо. Особено като сложи някоя хубава, секси рокля, като се „наточи”, е много готино.


Певицата Йоанна впечатли публиката на тазгодишните награди на БГ Радио с провокативната си визия. Снимка: Avtora.com

.: Лесно ли се прави електронна музика в България?

DJ Dian: Факт е, че в България има мегдан за всякаква музика, стига тя да е напипана и направена като хората, да е комерсиална и лесно достъпна за хората. Много е важна връзката с диджеите и медиите. Защото, ако не можеш да си разпространиш музиката, а диджеите са едни от основните хора, които правят хитовете, просто има проблем с маркетинга.

Проблемите идват най-вече от там, че организациите и лейбълите у нас все още не са напипали точните формули и нямат добра организация при дистрибуцията на своята продукция.

DJ Rossko: От друга страна, можем да вметнем, че и поп фолк музиката тенденциозно вече преминава е вдин по-поп формат. Голяма част от тези артисти искат да влязат в поп средите. Наблюдаваме, че се работи усилено в поп стил, което означава че тази музика започва да става печеливша.


.: Имахте няколко съвместни проекта с поп фолк изпълнители?

DJ Dian: Да, вече на пазара имаме няколко общи неща с някои от най-големите имена във фолка. Публична тайна е, че ние направихме някои много успешни денс ремикси на някои от поп фолк величията, като Азис, Глория, Преслава, Галена, Анелия и Миро. Това бяха техни балади, на които направихме денс ремикси и които станаха, ако не по-успешни от оригиналите, то поне по-въртени в клубовете и дискотеките, защото на такива места диджеите не пускат бавна музика.

Ние се появихме на хоризонта, предлагайки едни супер съвременни денс ремикси, които удължиха живота на песните им, дадоха една друга гледна точка върху тях и ги вкараха в активна ротация в дискотеките, клубовете и радиостанциите. Дори започнаха да правят видеоклипове на тези ремикси. Това е успешна формула. Музиката няма граници, няма стилове - стига да е готино и пипнато, всяко парче е ок.


.: Какво предстои пред групата след финала на Евровизия?

DJ Rossko: След финала на Евровизия започва едно турне Red Line. To ще обхване цялата страна, над 20 града, както винаги. То ще продължи почти през цялото лято, нали така?

DJ Dian: Да.

DJ Rossko: След турнето може би ще си дадем малка почивка до началото на...


DJ Dian: На новата ера!

DJ Rossko: ... да, на новия сезон. Но, естествено, всичко пак зависи от това какво ще се случи в Евровизия. Най-вероятно след лятото ще пуснем следващия си сингъл. Предстоят ни и доста участия и концерти по морето. Тогава трябва да направим и промоцията на албума ни "Album Of The Year". Така, че със сигурност ще се виждаме с много наши приятели, колеги и фенове из страната и ще купонясваме заедно.

За Avtora.com интервюто взе Георги Панайотов
Сподели.