Даниел Рикардо - падауанът на Red Bull Racing и нова звезда във Формула 1

Pinterest LinkedIn +

Едно от най-важните решения, които взимат в Infiniti Red Bull Racing, е кой да замени Марк Уебър като втори пилот в отбора за сезон 2014.

В 4 поредни кампании Себастиан Фетел от Германия печели световната титла, тръгвайки по следите на своя легендарен сънародник Михаел Шумахер. Фетел и Уебър сформират силен екип, който помага на Red Bull Racing да триумфира с първото място при конструкторите също 4 поредни години.

И тук на сцената се появи друг австралиец, който достойно да замести Уебър - Даниел Рикардо (Daniel Ricciardo). След като преминава през куп различни автомобилни серии, какъвто си му е редът в моторните спортове, през 2010 година той става тест пилот на другия отбор на Red Bull - Scuderia Toro Rosso. Два сезона по-късно той започва и състезания при най-бързите болиди в света.

Началото е трудно за Рикардо, защото в първите му два сезона в този отбор победите и качванията на подиумите са само далечна мечта. Австралиецът обаче явно е забелязан на по-високо ниво и през 2014 година става съотборник на Фетел. Целта, естествено, е поредна титла при конструкторите на Red Bull и нов личен триумф при пилотите.

Но дали пък Рикардо няма да хвърли ръкавицата и на самия Фетел? Още на първото Гран При пред собствена публика в Мелбърн австралиецът загатва за гигантския си потенциал, финиширайки втори след Нико Розберг. За съжаление на Рикардо, той бива дисквалифициран и това му пречи да се качи за първи път на подиума и да се полива с шампанско.

Както би казал Оби Уан Кеноби от Star Wars: "Търпение, мой падауан". И Рикардо търпеливо изчаква своя голям момент. След две трети места Канада се оказва щастливата дестинация за първа победа във Формула 1. Изведнъж търпението и работата започват да се отплащат, а в Унгария и Белгия идват нови първи места в крайното класиране.

След 12 състезания Рикардо е трети в генералното класиране при пилотите и не е толкова далеч от първите двама Нико Розберг и Люис Хамилтън. Доста по-назад е неговият съотборник Себастиан Фетел, който преди състезанието в Италия няма нито една победа за сезон 2014 година.

Изглежда, че страхотното настояще води Даниел Рикардо към бляскаво бъдеще. Red Bull Racing пък намериха своята нова звезда, своя отличен падауан, който скоро ще стане джедай и ще владее Силата във Формула 1.

Сподели.