„Да предотвратим и излекуваме сърдечните заболявания“, д-р Колдуел Б. Есълстин

Pinterest LinkedIn +

Да предотвратим и излекуваме сърдечните заболявания отправя предизвикателство към конвенционалната кардиология. Д-р Есълстин – хирург, изследовател и клиницист, предлага лесен и прост метод, с който веднъж и завинаги да се справим с епидемията от сърдечни заболявания. Като се позовава на революционните резултати от своето двайсетгодишно изследване на храненето, авторът представя убедителни доказателства, че промяната на диетата може не само да предотврати и спре по-нататъшното развитие на сърдечните заболявания, но и да обърне ефекта от тях.

Такава диета може също да елиминира необходимостта от скъпи и инвазивни хирургични интервенции като поставяне на байпас и стентове, независимо колко е напреднало заболяването. Д-р Есълстин започва изследването си с група пациенти, на които традиционната медицина не успява да помогне. Само месеци след като започват да следват растителна диета без мазнини, симптомите им на стенокардия намаляват, нивата им на холестерол спадат значително и се отбелязва сериозно подобрение в притока на кръв към сърцето. Двайсет години по-късно по-голямата част от пациентите на д-р Есълстин продължават да следват неговия режим и остават устойчиви на инфаркт.

Книгата дава научно обяснение на постигнатите от д-р Есълстин изключителни резултати и предлага на читателите същия прост хранителен план, който променя живота на неговите пациенти завинаги. В допълнение към това д-р Есълстин предоставя повече от сто и петдесет вкусни рецепти, на които той и съпругата му се наслаждават от години и които препоръчват на пациентите си.

Издържала проверката на времето и станала класика в областта, книгата на д-р Есълстин е мощен призив към промяна в съществуващите възгледи за лечението на коронарната болест.

336 с., мека корица, 22.90 лв.

 

Откъс


Да ядеш, за да живееш

Като погледнете картата на света, почти всички хронични заболявания като коронарната болест са съсредоточени в западните страни. А ги има и всички тези други страни, особено в Азия и Африка, където тези болести почти не присъстват.

Колкото повече четях, толкова повече се убеждавах, че връзката между храненето и болестта е от ключово значение. Взаимовръзката изглеждаше най-изразена при коронарната артериална болест – водещата причина за смъртността при мъже и жени в Съединените щати. Това стана по-ясно през последното десетилетие, но дори и преди двайсет години общото разбиране беше, че връзката между холестерола и сърдечните заболявания е от първостепенно значение. Епидемиологичните доказателства изглеждаха неоспорими. В тези части на света, където коронарната артериална болест е рядка, диетите са с ниско съдържание на мазнини и нивата на серумния холестерол се поддържат постоянно под 3,879 ммол/л. В Съединените щати, където съдовите заболявания са водеща причина за смъртността, средният американец изяжда двайсет и девет килограма и половина мазнина годишно – като е консумирал два тона лой до шейсетгодишната си възраст, а средните нива на холестерола му се движат около 5,172 ммол/л.

Аутопсии на войници по време на корейската и на виетнамската война показват ефекта от американската диета, която причинява запушване на артериите дори при много млади хора. Артериите на азиатските войници са до голяма степен чисти, без мастни натрупвания. При почти осемдесет процента от американските жертви на бойното поле има сериозни доказателства за наличие на коронарна артериална болест – запушване и увреждане, които, ако войниците бяха оживели, щяха да се влошават с всяко изминало десетилетие. Нещо повече, през последните години изследователите отбелязват, че когато жители на райони с ниска честота на сърдечносъдови заболявания започват да възприемат по-западен начин на живот и хранене, честотата на заболяванията – особено коронарната болест – нараства драстично.

Може да минат години, преди да разберем всяка стъпка и всеки нюанс на процеса, при който хранителните мазнини и холестеролът унищожават коронарните артерии. Но ние добре познаваме общите аспекти. Просто казано, точно както се нуждаете от камък, за да изградите каменна стена, така имате нужда и от определено ниво на мазнини и холестерол в кръвния поток, за да позволите на атеросклерозата да стесни и да запуши артериите ви.

Когато холестеролът, пренасян в кръвния поток, достигне опасни нива, мазнините и холестеролът се отлагат върху обвивката на кръвоносните съдове. Тези отлагания се наричат плаки. Старите плаки могат да съдържат фиброзна тъкан и калций и могат постоянно да се уголемяват, като силно стесняват и понякога блокират артериите. Една значително стеснена артерия не може да снабди сърдечния мускул с достатъчно кръв. Сърдечният мускул, лишен от нормално кръвоснабдяване, причинява болка в гърдите или стенокардия.

Повечето хора смятат, че именно окончателното затваряне на съда, напълно блокиран от голяма стара плака, причинява сърдечен удар или инфаркт на миокарда. Това не е така. Този процес всъщност обяснява само около дванайсет процента от смъртните случаи вследствие на инфаркт. Най-новите научни доказателства сочат, че повечето инфаркти са причинени от новообразувани мастни плаки – плаки, които са твърде малки, за да причинят явните симптоми, които обикновено водят до механични интервенции като ангиопластика.

Ето какво се случва: обвивката, която покрива такива плаки, се разкъсва и мастните натрупвания вътре се отделят в кръвта. Тялото реагира, като ускорява процеса на съсирване, за да поправи щетата. Когато процесът на съсирване успее, цялата артерия се съсирва и затваря, като по този начин напълно лишава от кръвоснабдяване зона от сърдечния мускул, а това причинява смъртта му.

Ако човек оцелее след такава атака, мъртвата зона от сърдечния мускул се покрива с цикатрикс. Множество инфаркти и големи участъци с фиброзна тъкан отслабват сърцето, като понякога причиняват отказ – състояние, наречено застойна сърдечна недостатъчност. Ако инфарктът е обширен, ако наруши ритмичното свиване или ако застойната сърдечна недостатъчност е продължителна, жертвата може да умре.

Моите изследвания показват, че целият този процес е предотвратим и че чрез хранене (плюс ниски дози лекарства за понижаване на холестерола в някои случаи) рискът от инфаркт и сърдечна недостатъчност може да бъде елиминиран. На учените и лекарите им отне време да разпознаят връзката между храненето и коронарната болест. Отчасти това е така, защото развитието на болестта не е като, да речем, ужилване от пчела, при което връзката между причина и следствие е съвсем очевидна. Може да са необходими десетилетия на самонараняване чрез диета с високо съдържание на мазнини, преди да се появят клинични симптоми.

(...)

Всеки от нас има приятели, роднини и познати, които са жертви на коронарната болест. Много често тези хора са енергични и в разцвета на живота си, когато биват поразени от инфаркт. Ако оцелеят, те рядко вече са същите, винаги се страхуват от нов инфаркт или от появата на някакво усложнение. Близките им също имат такива опасения. Истината обаче е, че това заболяване изобщо не трябва да съществува. За по-голямата част от населението на тази планета – четирите милиарда, които нямат западния начин на живот – то просто не съществува.

Моята цeл е амбициозна: да унищожим сърдечните заболявания, да ги премахнем веднъж завинаги. Когато сте на деветдесет години, вашите артерии трябва да работят толкова ефективно, колкото и когато сте били на девет. Моята хранителна програма е стриктна и не позволява преки пътища. Аз съм безкомпромисен и авторитарен. Но както винаги казвам на пациентите си, аз съм там, за да ги обгрижвам. Искам да видя как хората успяват и ако споделят моята визия, те ще го направят.

Ако направите това, което ви казвам, болестта ви ще остане в миналото. Вместо да я заобикаляте, като разширявате съда с балонче или го държите отворен с метална скоба – като и двете са процедури, които само временно облекчават стенокардията, – моята програма може напълно да предотврати заболяването или да спре неговото развитие.

Всички интервенции носят значителен риск от болка, включително от нови инфаркти, инсулти, инфекции и за някои – неизбежна загуба на когнитивни способности. Моят режим не носи риск. Ползите от интервенцията изчезват с течение на времето; в крайна сметка ще трябва да претърпите друга ангиопластика, друга процедура за поставяне на байпас, на друг стент. За разлика от тях, с времето ползите от моя режим всъщност нарастват. Колкото по-дълго следвате режима, толкова по-здрави ще бъдете.

(...)

Диетичните промени, които помогнаха на моите пациенти през последните двайсет години, могат да помогнат и на вас. Те наистина могат да ви имунизират срещу инфаркт. Има значителни доказателства, че ползите от тях далеч надхвърлят коронарната артериална болест. Ако се храните, за да спасите сърцето си, вие се храните, за да се спасите и от другите болести, които са резултат на хранителна екстравагантност: инсулт, хипертония, затлъстяване, остеопороза, диабет в зряла възраст, а вероятно също и старческо умствено увреждане. Получавате защита срещу множество други заболявания, свързани с диетични фактори, включително импотентност и рак на гърдата, простатата, дебелото черво, ректума, матката и яйчниците. И ако вие се храните по този начин, за да сте здрави, ето още една полза за вас, която може би не сте очаквали: до края на живота си никога повече няма да трябва да броите калории или да се тревожите за теглото си.

Книгата „Да предотвратим и излекуваме сърдечните заболявания“, от д-р Колдуел Б. Есълстин, можете да закупите, с 20% отстъпка, чрез сайта на Издателство Изток - Запад.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.