Да избегнем стреса и досадата чрез рисуване по номера

Pinterest LinkedIn +

Стресът притеснява ли ви ?

Как да кажем сбогом на скуката?

Ежедневният стрес, с който се сблъскваме; умората, която изпитваме от работа; проблемите, с които се сблъскваме всеки ден; непреодолимият шум от претъпканите градове ни карат да имаме чувството, че носим цялата тежест на света върху плещите си, правят ни нещастни, подтикват ни към вземането на лекарства, към отказване от мечтите си и т.н.…

Да кажем сбогом на стреса! Защо да оставяме стресът да съсипе отношенията ни, когато има бързи решения за облекчаването му чрез прости и забавни дейности?

От праисторическата епоха изкуството се е превърнало във форма на изразяване. Чрез него художниците заявяват чувствата си пред публика. Творческите занимания често ни помагат да се отпуснем. Те са като бутон за изключване за нашия (понякога пренатоварен) мозък. Ето защо популярността на картините за рисуване по номера се е повишила като форма за облекчаване от стреса. Фокусирани върху движенията на четката и цветовете, забравяме онези тривиални проблеми, които толкова често ни стресират. Повтарящите се движения, които правим, докато създаваме произведения на изкуството,  дават на ума ни почивка и релаксация. Имайки ясна цел и начин да я постигнем, докато рисуваме, ние отстраняваме всякакви негативни емоции.

Отегчени ли сте от досадното ежедневие? Какво трябва да правим?

Първа препоръка: Да станем артистични, да станем креативни и да бъдем щастливи!

Психолозите активно подкрепят схващането, че с рисуване се избягва стресът. Рисуването ,подобно  на медитацията, има релаксиращ ефект, който може да бъде само от полза. Докато рисуваме по номера, ние упражняваме частта от мозъка, която контролира емоциите. Подобни артистични начинания освобождават въображението и подобряват самочувствието. Според наблюденията на учените отделянето на поне 15 минути от деня за такава дейност позволява нашето емоционално състояние да се подобри като цяло, със забележими резултати в рамките на една седмица.

Втора препоръка: Да освободим творческото си начало!

Това, от което се нуждаем, е комплект за рисуване по номера. Какво точно представлява този комплект? Цялостните комплекти за рисуване по числа включват платно, няколко четки и комплект акрилни бои с всички необходими за изработката на избраната картина цветове. Платното е разграфено с номера в различните области, а тези номера имат съответстващ цвят, който се  използва, за да се оцвети съответната част. Това е почти като книжка за оцветяване, но този път вместо пастели се използва истинско оборудване за рисуване. Звучи лесно, нали?

Предварително подготвените цветове могат да помогнат много, особено за начинаещи, които искат да опитат рисуването като нова среда за освобождаване от стреса. Кой знае, може просто да отключим потенциалния художник у себе си? Може дори да станем следващият Боб Рос или Микеланджело и може би дори да продадем своите произведения с печалба или да подготвим своя изложба?…

С тези комплекти не само ще можем да освободим стреса от ежедневието си, но и ще можем по-открито и емоционално да се изразяваме. Може да открием и свой скрит талант. Рисуването вече няма да е плашещо предизвикателство.

Още нещо, което прави тази антистрес терапия, е, че ще можем сами да създадем произведения на изкуството. Комплектите за рисуване по номера включват номерирани платна със зададени цветове на боята. Това е ръководство, което прави създаването на невероятни шедьоври много по-лесно, така че дори начинаещите могат да участват. Не е нужно да се притесняваме, че нямаме подходящите умения! Всичко, което трябва да направим, е да следваме цифрите на платното и да използваме подходящия цвят.

Рисуването по номера е чудесно за начинаещите художници, които едва сега тръгват по този път. Боите на водна основа, които са включени в комплекта, са чудесни за начинаещи. Те бързо изсъхват, бързо се разтварят  във вода и също са доста приятни за работа. Ако се допусне грешка, дори не е нужно да се започва отначало. Всичко, което трябва да направим, е да изчакаме сгрешеният участък да изсъхне, след което да го поправим, като го оцветим отново.

Не е нужно да ползваме силно токсични разтворители, за да почистим боята. Докато имаме сапун и вода, почистването е относително лесно. Можем дори да работим с различни повърхности, предвид че акрилът е пластмасов полимер и  ако повърхността, върху която рисуваме, няма масло или восък, ще се получи доста добре.

Това са само няколко от многото причини, поради които рисуването по номера е действително удоволствие. Всичко, от което се нуждаем, е малко практика, за да получим консистенциите, цветовете и текстурите, които искаме. Цветовете също играят ценна роля в изразяването на чувства и скрити мисли. Ако художникът е влюбен, движенията с четката се извършват чувствено. Линиите се смесват гладко и създават красив контраст помежду си. Подобно на начина, по който човек гали тялото на партньора си, докато прави любов, художникът плъзга върха на четката с любов и страст към платното. Топлите цветове обикновено изразяват силни или щастливи мисли, докато хладните цветове се идентифицират повече с тъга или липси. Неутралните цветове се използват най-добре за картини с по-дълбоки значения.

Рисуването по номера е подходящо за хората от различни възрасти, независимо дали се смятат за артистични или не. То е признато и популярно средство за облекчаване от стреса. Полезно е и за ангажираните и натоварените с много дейности хора, и за тези, които разполагат със себе си и с времето си.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.