Цветелина Чендова: Очаквайте EP тази година и албум през 2014-та!

Pinterest LinkedIn +

Певицата Цветелина Чендова пред Аvtora.com за новите си проекти, разностранните си хобита и интереси и още...

Avtora.com: Здравей, Цвети! Разкажи ни за своя музикален път - кога започна да пееш и в кой момент почувства, че музиката е твоето призвание?

Цветелина Чендова: Започнах да се занимавам с музика на 18. Първата ми преподавателка беше оперният педагог Мария Стоянова, на която съм безкрайно благодарна за знанията и любовта, които ми даде. 

Ако не бях кандидатствала пеене в НБУ (защото не ме приеха право първата година), сега щях да бъда оперна певица.

Срещата ми с Ангел Заберски и джаза обаче предопределиха съдбата ми. Влюбих се в свободата и полета на въображението, които дава този стил.

.: Сама ли пишеш песните си или се доверяваш на някой друг?

Цветелина Чендова: Първите ми три песни са на Веселин Веселинов-Еко и Гери Турийска. Моите кръстници, както ги наричам.

Luxury Hotel е написана от французина Бастиен Гаизне, Un, deux, trois е по моя мелодия и текст, аранжиментът е на Велислав Стоянов и Brazz Vili DJ, May Song e по текст на Гьоте, мелодията е моя, а музиката е дело на всички музиканти, които я изпълняват.

Верният отговор е: съчетано! Важното е да мислим и чувстваме в една посока с музикантите.

.: Разкрий ни подробности за новото ти видео.

Цветелина Чендова: Новото видео е първото (unofficial, documentary) към песента May Song. Заснето е изцяло в Берлин и показва интересни за мен места и състояния на този град.

Второто предстои да заснемем през април заедно с Жан Лусифе. Мога да издам само, че ще бъде сред гори и поля, 2 деца ще носят тухли и красив мъж ще е качен на кичесто дърво.

Или, както казва авторът, "материалът ще е откачен, в границите на моралното, но с класически щрих".

.: Кои български музиканти харесваш и с кой от тях би записала песен?

Цветелина Чендова: Харесвам много български музиканти. На първо четене веднага се сещам за Wоsh MC, Rachel Row, Rubikub, Ruth, Белослава, Bobo, SkilleR, D2, Орлин Павлов, Любо Киров, Васил Найденов, Орлин Горанов и други, други.

.: Сподели ни как минава един твой ден... Как релаксираш и кои са предпочитаните ти местенца, които обичаш да посещаваш?

Цветелина Чендова: Един обикновен мой ден започва с гимнастика на тялото, ума и гласа. Ако имам репетиция или концерт, се разпявам, подготвям си материалите и се организирам.

Ако нямам изяви, обикновено работя върху някоя нова песен или идея, разхождам се задължително поне 3 километра пеша, мечтая си, чета или се срещам с приятели.

Любимите ми места са в центъра на София, там живея и го обикалям поне веднъж на ден, иначе денят не се брои.

.: Слушаш ли комерсиална музика? Следиш ли продукцията на западната индустрия и харесваш ли някои от звездите, наложили се през последните години като Адел, Lady Gaga, Риана?

Цветелина Чендова: Слушам комерсиална музика, докато тренирам и много харесвам някои песни и изпълнители. Риана, Jessie J, Emeli Sande и Адел са сред тях.

.: Доколкото ни е известно, освен страхотна певица си и страхотен кулинар. Кое ястие е твоята запазена марка?

Цветелина Чендова: Haистина много обичам да готвя и мисля, че добрe приготвената и подбрана храна и хубавото вино са прекрасно начало за едно пълноценно общуване.

Много ястия правя добре, но да кажем, че най-много се гордея с моето Coq au Vin и гювеча ми.

.: В друго интервю казваш, че искаш да станеш архитект, както и че на 6-годишна възраст си разработвала лекарство против СПИН. Разкажи ни повече за тези интересни страни от твоята личност.

Цветелина Чендова: Аз имам доста странни и разнопосочни интереси и ако имах възможност и време да натрупам знания, бих се занимавала с поне още 5 професии, една от които е архитект. Другите са дипломат, aдвокат, дизайнер на мебели, копирайтър, режисьор, пътешественик. Пътешественикът си го работя.

.: Би ли се снимала за еротично списание? А би ли участвала в реалити шоу като Big Brother по примера на Sanny Alexa, да кажем?

Цветелина Чендова: Не знам дали бих се снимала за еротично списание, защото още не съм имала подобно предложение. Всичко зависи от контекста и идеята на снимките.

А в предаване като Big Brother е много малко вероятно да участвам, защото съм доста труден характер и ми се струва почти невъзможно да вляза в този филм.

.: Доколко важна за теб е известността и на какво си готова, за да я завоюваш?

Цветелина Чендова: Известността е много важна предпоставка, за да може музиката ми да достига до повече хора. Не съм готова обаче да пристъпя едни граници, които етиката, моралът, естетиката и възпитанието ми не позволяват.

.: Опиши себе си с три думи...

Цветелина Чендова: Цвете, слънце и море.

.: Как оценяваш шансовете на Елица Тодорова и Стоян Янкулов за добро класиране на Евровизия 2013? Коя от трите им песни смяташ за най-подходяща за целта и одобряваш ли избора на "Кисмет"?

Цветелина Чендова: Елица Тодорова и Стоян Янкулов са прекрасни музиканти с уникален стил и присъствие, така че освен да им пожелая попътен вятър, няма какво друго да кажа. Сигурна съм, че ще ни представят достойно тази година. На мен лично най-много ми хареса песента със SkilleR.

.: Какво ти предстои и за финал - пожелай нещо на нашите читатели!

Цветелина Чендова: Тази година ми предстои да издам ЕP с всички песни, които съм записала до този момент, плюс една нова.

В момента с Боян Левчев работим върху сингъл, който съм кръстила "Цирка". Очаквайте много барабани, бас, моя RnB глас и freestyle на Боян.

След това започваме записите на албума "11" и съм много развълнувана, защото променям малко посоката на музиката си към по-соул и хип-хоп звучене и освен това участвам като автор в почти всяка една от песните. Много се надявам да имаме добра вълна и енергия и албумът да излезе през 2014 г.

На вашите читатели пожелавам да са здрави, усмихнати и по-смели в мечтите и действията си!

ГЛЕДАЙ ВИДЕО С ЦВЕТИ ЧЕНДОВА>>


Сподели.