Четири чуждестранни групи в О!Шипка през май

Pinterest LinkedIn +

През месец май в столичния клуб "Сцена за авторска музика" О!Шипка ще гостуват четири чуждестранни банди. Това са Fullsize (Сърбия), Jaylan (Германия), Vitamine X (Холандия) и Threat Of Riot (Италия).


Сръбската хардкор банда Fullsize е първа в майската програма на клуба, заедно с Vendetta на 1-ви май. На 16-ти ще се свирят италианците Threat of Riot, заедно с Breakaway и Death Squad; на 24-ти - турската група, подвизаваща се в Германия Jaylan и Vendetta, и на 29-ти - холанските хардкор пънкари Vitamin X.


Кратка информация за всяка от групите:


FullsizE

Групата е основана през 2000 година. Първият й концерт се състои през 2001 и след малка пауза бандата участва в пънк-хардкор фестивал. Следват няколко промени в състава на групата, които не възпрепятстват концертната й дейност, а през 2003-та се появява и първият сингъл "Face the consequences". Освен него, FullsizE са издали демото "FullsizE-Yaf Demo-2002", парчетата "You are fucked!" и "Consequences", влезли в компилациите "All from the heart" и "Force of anger", и са заснели няколко клипа.

Стилът на FullsizE съчетава брутален ню-скуул-хардкор с мощни метъл елементи. Върху текстовете им рефлектират социално-икономическата ситуация в Сърбия, политиката на държавниците и лични преживявания. Някои от текстовете им са обвързани с големия порок на съвременно общество - дрогата. Сред групите, с които FullsizE са свирили на една сцена, са Throwdown, Hatebreed, 25 ta Life, 100 Demons, Sepultura и други.

В плановете на групата влизат многобройни участия в Сърбия и извън нея, запис на албум, работа над нови клипове, сред които най-интригуващ е анимационният проект към парчето "Drug free" и издаване на мини-албум в България.


Threat Of Riot

Threat Of Riot се формират през 1998 под името Brigate Rozze от Gianluca (вокал) и Alex (барабани). Стилът е лесно запомнящ се пънк/ой с текстове на италиански, засягащи политически и социални теми. През годините съставът и респективно стилът на групата се променят.

През 2000 година, PG (китара), основател на римската банда This Side Up и Еуджения (певицата, която осезаемо разнообразява стила), се включват към групата, внасяйки стегнато и безкомпромисно олд скуул влияние. Бандата сменя името си на Threat Of Riot, като смяната е задължителна, тъй като старото име вече не представя духът на групата. Резултатът е твърдо олд скуул звучене, което може да чуете в албумът от 2002 - "Seasons". По това време съставът е: Джанлука и Еуджения - вокали, PG и Клаудио - китари, Юри - бас и Алекс - барабани.

През 2002 е направена поредната смяна в състава и след една напрегната година на концертна дейност, бандата отново влиза в студио, за да запише сплита "Hardcore Connection". Звукът е все още олд скуул, но с повече мелодични части, дължащи се на новият член и по-добре написаните песни. Непосредствено след записите (юни 2003), PG напуска бандата и Давиде (барабанист на Drop Out и Stand Aside - два римски хардкор състава) идва в Threat Of Riot, като новият “китарен убиец”.

През август, 2003, Threat Of Riot заминават на двуседмично ервопейско турне, с македонските sXe воини FPO. След завръщането им от турнето, Еуджения и Юри решават да напуснат състава и на тяхно място идват двама много близки приятели на T.O.R. - Филипо (гръмкият глас на Naples) и Ски (басист на Stand Aside). Това е крайният състав, в който бандата свири и в момента, а стилът все още е абсолютен хардкор, но с повече метъл рифове и пищящо-мелодични вокали.

Официален сайт на The Threat Of Riot:
http://www.threatofriot.com/


Jaylan

Jaylan са турска банда, издавана от мощния немски лейбъл Coretex Records, с който се свързва европейското разпространение на българските хардкор титуляри Last Hope и Vendetta. Последните са групата, с която Jaylan споделя сцените на майското си турне, озаглавено "Стрес".

Официалният сайт на групата е http://www.jaylan.de/


Vitamin X


Vitamin X свирят бърз, агресивен и откровен хардкор-пънк. Основната идея около създаването на амстердамската банда е била темата за политиката да се завърне в хардкора и слушайки ги, хората едновременно да се смеят и разсъждават. За преизбирането на американският президент Джордж Буш музикантите казват: "В цялата работа има само едно хубаво нещо: всички пънк-групи могат да продължат да пишат анти-Буш текстове!!!"

В дискографията на VitaminX, чиито издатели са Havoc Records, влизат EP-то "People That Bleed", CD-то "Down the drain", едновременно тежкия и скоростен албум "Bad Trip" и отделни записи. Последните две години бандата обикаля Щатите, Япония, Бразилия и Европа, редица държави от която ще обиколи и тази година.

В типичния за групата начин на мислене, Vitamin X заявяват: "Без Чарли Паркър, Майлс Девис, Чарли Мингъс, Дизи Гилеспи и пр., нямаше да има хардкор."
Сподели.