Чечилия Бартоли превзе световните класации

Pinterest LinkedIn +

Едно от най-очакваните класически заглавия на годината ‘The Salieri Album’ – новият албум на оперната прима Чечилия Бартоли, превзе първото място в класациите за класическа музика и остави зад гърба си редица изпълнители в ПОП чартовете на Европа!!! В албума, Бартоли изследва огромно количество оперна музика, композирана от Салиери, а подбраният репертоар в проекта разкрива един изключително креативен и чувствен композитор.

Записите за албума са направени под диригентството на прочутия диригент Адам Фишер.

Няколко актуални новини за ‘The Salieri Album’:

•tФранция
Най-висока позиция за класически албум в поп чарта на страната от 10 години – 24 място!! И номер 1 в класацията за класическа музика.
•tБелгия
Още първата седмица ‘The Salieri Album’ измести Лимп Бизкит от 21-ва позиция в националния поп чарт!
•tПортугалия
Дебютира на 26-та позиция в поп чарта!
•tИрландия
Триумфален концерт на Чечилия в Националния дворец на културата в Дъблин с изцяло Салиери програма, продължил до полунощ с четири биса. Концертът е регистрирал и друго постижение: най-много продадени албуми в страната за една вечер!
•tВеликобритания
Два концерта в Манчестър и Бирмингам и един в “Роял Опера Хауз”, Лондон с Антонио Папано. Всички концерти: SOLD-OUT!!

Чечилия Бартоли вече стартира европейското си турне с програма от произведения на Салиери като следващият концерт е в Цюрих със симфоничния оркестър на Фрайбург.Кратка биографична справка:
Една от най-популярните съвременни оперни певици - Чечилия Бартоли израства в музикално семейство (родителите й също са оперни певци) и завършва музикалното си образование в прочутата “Консерватория на Санта Чечилия” в Рим.
Изключително успешната кариера на Чечилия Бартоли е свързана с най-големите имена на класическата музика като легендарния Караян (в началото на нейния професионален път), Клаудио Абадо, Пиер Буле, Рикардо Чейли, Мунг-Вун Чунг, Чарлс Дютоа, Зубин Мета, Джеймс Левин, сър Саймън Ратъл, Джузепе Синополи, сър Джордж Шолти и други.
Сред най-големите постижения на Бартоли на световните оперни сцени, критиците определят превъплащенията й в ролите на: Черубино и Зерлина (на сцената на Миланската Скала и Залцбургския фестивал); Дорабела (Метрополитън Опера); Евридика (Виенската Щаатсопера) и Нина на сцената на Държавната Опера в Цюрих.
Соло рециталите на Бартоли са не по-малко значителни от постиженията й на оперна звезда. Тя изнася серия концерти с Джеймс Левин, Андрас Шиф и Жан-Ив Тибоде.
Чечилия Бартоли е носител на престижната немска награда “Ехо” в категорията “Изпълнител на Годината” за 2001; на британското списание “Грамофон” в същата категория; тя има в колекцията си и две “Грами” награди в категорията “Най-добро Вокално Класическо Изпълнение” за 2001 и 2002г.
Сподели.