"Чамбао" с прощален концерт в София през ноември

Pinterest LinkedIn +

На 9 ноември от 20 ч. една от най-обичаните испански групи "Чамбао" ще се качи за последен път на сцената в зала 1 на НДК. Това е и последната спирка от турнето "De Chambao a Lamari" (От Чамбао до Ламари).

Музикантите ще представят най-новия си албум "Nuevo Ciclo", излязъл през април 2017 г. Той е вдъхновен от Латинска Америка и продуциран oт Едуардо Кабр от популярната пуерториканска група "Calle 13". Изборът на Кабра като копродуцент на албума не е случаен и е свързан със желанието на Ламари да остави "фламенко чил" звученето, да смени стила и да излезе от зоната си на комфорт.

"Не исках да се ограничавам в рамките на фламенко музиката, без програмиране или електронен звук. Имах нужда от автентичността на Едуардо и неговото музикално усещане", споделя изпълнителката.

Пилотният сингъл от албума се нарича "Camino Libre", а текстът на песента е посветен на "кризата на средната възраст". Ламари говори за "изгубената индентичност и обратния път към себе си, без значение какво казват хората", а вдъхновението за песента е получила по време на едно от пътуванията си през 2015 г. до Уругвай.

"Харесвам и приемам себе си такава, каквато съм. Изживях и все още се справям с последиците от кризата, но не по онзи, "лошия" начин. Сега съм на 40 години, напълно честна съм със себе си и се водя единствено от това, което чувствам и мисля; обещах си, че повече никога няма да премълчавам" – казва още Ламари. 

Първоначално групата е трио – двама братовчеди и вокалът Мария дел Мар Родригес-Ламари. Тя носи в себе си най-силните музикални традиции и корените на фламенкото. А желанието ù за нов звук и чувствителност в музиката привличат вниманието на музикалния гигант "Сони мюзик" − Испания. През 2002 г. излиза албумът "Flamenco Chill", където има няколко парчета на "Чамбао". През 2003 г. излиза първият напълно самостоятелен албум на групата – "Endorfinas en la mente". Музикантите се сменят, групата постепенно се увеличава, a Мария твърдо отстоява визията за музиката, която трябва да правят. Албумът и турнето "Pokito a poco" я довеждат и за първи път в София през септември 2006 г., когато групата изнасят концерт в НДК. 10 години по-късно "Чамбао" са една от най-обичаните групи не само в Испания, но и в голяма част от Латинска Америка, а и у нас. Имат множество международни музикални награди и номинации за "Latin Grammy". Междувременно Ламари получава покана за дует с Рики Мартин и участие в негово световно турне с огромен успех. Това обаче не успява да я отклони в по-комерсиална посока и тя остава вярна на себе си. През 2009 година излиза специалният проект "En el fin del mundo", записан на живо на ледника Пирето Морено в Националния парк "Los Glaciares" в Аржентина. Освен компактдиск с концерт на живо от ледника групата издава и луксозно книжно издание, което проследява целия проект. През 2012 г. излиза едноименният албум "Чамбао", а година по-късно − юбилейният двоен албум "10 Años Around The World", включващ дуети с Nneka и Cesaria Evora.

Сподели.