CES 2013: Xperia Z – Sony избиха рибата с новия си Android флагман

Pinterest LinkedIn +

Голямата изненада в Xperia Z, който Sony официално показаха на стартиралото днес Consumer Electronics Show, е, че най-новият смартфон флагман на компанията предлага съвършено различна дизайнерска визия от предшествениците си. Де факто това е четвъртата драстична промяна в дизайнерската концепция, която виждаме в рамките на бранда Xperia – от плавните линии на моделите V, T и J през индустриалната нотка на Arc до изчистените ръбове на актуалния Z.

Sony наричат новата концепция OmniBalance, а резултатът е нещо средно между Samsung Galaxy S2 и Motorola Razr.

Xperia Z e елитен смартфон от висок клас и това доста ясно личи – както от факта, че за изработването са използвани висококачествени материали, така и от чисто техническите спецификации на модела, които са меко казано впечатляващи.

Започваме, разбира се, от дисплея. Новата Xperia следва неотлъчно основната тенденция на 2013 в този сегмент и размерът на екрана й е 5 инча с Full HD резолюция (явно това ще е доминиращият формат през годината във високия клас). Макар че предлага впечатляваща пикселна плътност (400 ppi) – по-висока от тази на iPhone 5, Google Nexus 4 и Samsung Galaxy S3 дисплеят определено изостава като качество на картината от Super AMOLED алтернативите например – най-вече що се отнася до зрителния ъгъл. Ако не го наблюдавате фронтално, екранът на Xperia Z изглежда блед, а цветовете лишени от живот и мътни.

От хардуерна гледна точка Sony са се погрижили нищо да не липсва на новия им флагман – той е екипиран с четириядрен процесор Qualcomm S4 Pro от последна генерация, 2 GB оперативна памет, 16 GB пространство за съхранение на информация и micro-SD слот за разширяването му, което е доста приятна изненада на фона на точно обратната тенденция, налагана от последните генерации iPhone и Nexus устройства.

Друг интересен факт е, че телефонът работи под управлението на Android 4.1 Jelly Bean (логично), но според Sony във версия с минимално количество фирмени модификации, което означава значително по-лесен ъпгрейд към 4.2 за в бъдеще и значително по-близък до класическия Android експириънс в Nexus стил.

Моделът разполага и с 13 МР камера от ново поколение, използваща подобен Exmor RS сензор, който предлага някои изключително впечатляващи опции като например възможност за HDR видеозапис в реално време. Това означава, че телефонът е способен да заснема по три експозиции за всеки кадър от клипа и да ги комбинира светкавично, без забавяне, постигайки максимално широк динамичен обхват на финалния видеоматериал!

Друга страхотна иновация е обновената версия на Mobile Bravia Engine 2 видеовъзпроизвеждане, който прави чудеса за подобряване качеството на клипове със стандартна и ниска резолюция.

Много полезна екстра може да се окаже и новата Battery STAMINA функция, благодарение на която телефонът употребява изключително малко енергия, когато се намира в "спящ" режим (т. е. когато дисплеят му е изключен). Xperia Z дори позволява гъвкава настройка на този режим, с която можете да укажете точно кои приложения да бъдат активни докато той е включен и кои апликации да се деактивират изцяло (например вероятно бихте искали неща като Facebook Messenger или Skype да са постоянно активни и интернет свързани по възможност).

На финала: телефонът обещава да е и доста добре прахо- и водозащитен – дотам, че Sony показват някои прес фотоси, на които Xperia Z е изцяло потопен или залят с вода и това не му вреди по никакъв начин.

Явно това не е преувеличение, тъй като колегите от Techradar имат сходна снимка в техния hands on тест – явно Xperia Z наистина е държелив телефон, стига разбира се капачетата на всичките му портове да са плътно затворени.

Засега Sony не са обявили цената на новия си флагман и по-добре, защото вероятно тя ще е единственото, което ще вгорчава иначе отличните впечатления от Xperia Z.


Сподели.