Captain Phillips - Том Ханкс и пиратите на новото време

Pinterest LinkedIn +

Новата лента на номинирания за "Оскар" режисьор Пол Грийнграс (Paul Greengrass) е поредното доказателство, че Том Ханкс (Tom Hanks) може да се справи блестящо с всяка роля.

Captain Phillips (Капитан Филипс) е една от онези ленти, в които всичко изглежда лесно и сякаш дава гаранция за успех, но това е само привидно. В киното има няколко неща, които могат както да изстрелят лентата на върха на боксофиса, така и да я сринат. В Captain Phillips присъстват повечето от тях.

Филмът е направен по истински случай и до голяма степен разчита на добре изградения съспенс, а за главната роля е избран много известен, много награждаван и много характерен актьор.

Филмът успя да оправдае високите очаквания, но въпреки това не можем да отречем, че режисьорът Пол Грийнграс (Paul Greengrass) и продуцентите на Captain Phillips са поели сериозен риск, заемайки се с този проект. Не само защото лентата пресъздава реални събития, което най-малкото означава, че всички знаят какъв ще е финалът, но и защото макар един от най-ефектните начини за изграждане на напрежение да е използването на ситуация, в която има заложници, със сигурност сте гледали много филми, които разчитат именно на него.

Сюжетът те базиран на книгата A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea, написана от истинския капитан Ричард Филипс (Richard Phillips).

Премиерата на лентата е в рамките на New York Film Festival, където е номинирана за най-добър филм. Едва ли е нужно да споменаваме, че тази номинация вероятно няма да е единствената, особено като се има предвид, че продукцията вече има една награда.

Режисьорът на Captain Phillips Пол Грийнграс, познат на киноманите с The Bourne Supremacy и The Bourne Ultimatum, има опит в създаването на филми по истински случаи. Неговият United 93 (Полет 93), за който е номиниран за "Оскар", пресъздава събитията от 11 септември 2001 година и историята на пътниците в един от отвлечените самолети.

Сценарият на Captain Phillips е поверен на Били Рей (Billy Ray), познат с работата си над Color of Night, Flightplan (Летателен план), State of Play и The Hunger Games (Игрите на глада).

Историята, която повечето от вас вероятно си спомнят, разказва за отвлечения от сомалийски пирати през 2009 г. американски кораб и неговия капитан Ричард Филипс, който е взет за заложник.

Освен с брилянтното изпълнение на Том Ханкс (Tom Hanks) в ролята на капитан Филипс филмът успява да задържи вниманието и с наистина добре структурираното действие. Малко ленти с продължителност над два часа и толкова малко персонажи успяват да избегнат ненужните вътрешни дължини в действието, но в Captain Phillips почти няма такива.

Въпреки касовия си успех Captain Phillips, като повечето филми по действителни събития, успя да предизвика противоречия относно степента на достоверност при представянето на фактите. Отзивите на критиката за лентата обаче са предимно положителни, което съвсем не е изненадващо предвид чисто кинематографичните й качества.

Това, което прави Captain Phillips особено интересен, е не само поставянето на обикновен човек като капитан Филипс (Ханкс) в необикновена ситуация, с която той трябва да се справи без подготовка, но и неочакваната светлина, в която са представени пиратите. Те нямат нищо общо с романтичните представи в стил Pirates of the Caribbean. Отчаяни от суровия си живот, крайни и точно толкова неспособни да разберат Филипс и екипажа му, колкото и американците - тях.

Макар че остава някак на заден план на фона напрегнатото действие, именно тази пропаст между сомалийците и Филипс и екипажа му и зловещата разлика между действителността, в която живеят едните и другите, е това, което ще ви накара да се замислите, когато гледате Captain Phillips. 

Сподели.