Canon PowerShot S100 – компактен фото подарък за празниците

Pinterest LinkedIn +

Естествено, ако сте запален фотограф, ще искате нов DSLR за Коледа. Или поне някой от новите Micro Four Thirds апарaти със сменяeм обектив и компактно тяло. Ако обаче сте просто любител, който иска нещо лесно за употреба - малко, побиращо се в джоба, но с гъвкави опции за ръчна настройка, едва ли ще ви се дават четирицифрена сума за нова камера.

И ако има модел на пазара, който да отговаря почти 100% точно на това описание, това без съмнение е Canon PowerShot S100.

Става дума за новото попълнение в популярната S серия любителски мини цифрови апарати на компанията, предлагащо уникално съчетание от автоматични и ръчни режими, вграден GPS и опция за видео заснемане с Full HD резолюция – отличен подарък за празниците.

Тази симпатична малка машинка е с размери едва 98.9 x 59.9 x 26.7 мм и тегло под 200 грама (при това с батерията). Апаратът използва 12 МР CMОS сензор в комбинация с Digic 5 процесор от последна генерация, благодарение на което предлага възможност за снимане на клипове с 1080р резолюция и подобрена светлочувствителност (до впечатляващите ISO 6400).

За разлика от предходния S90 модел, S100 разполага още с обектив с 5х оптично увеличение и фокусно разстояние от 24-120 мм (f2.0-5.9). Вграденият LCD визьор е с диагонал от 3 инча и резолюция от 461 000 точки.

Наличието едновременно на изобилие от автоматични режими плюс опция за ръчни настройки е добра новина. По-умелите фотографии ще оценят възможността за потребителски избор на приоритет на бленда или затвор, както и опцията за запис на кадрите в RAW или RAW+JPEG.

Canon дори са прибавили Neutral Density филтър и интелигентен механизъм за оптична стабилизация – гаранция за страхотни снимки при всякакви условия.

Видео заснемането също е на ниво – освен при максимално качество (1920 х 1080 точки, 24 кадъра в секунда), апаратът поддържа още и режим за 720р при 30 fps, или по-web friendly опция за резолюция от 640 х 480 кадъра, подходяща за клипове, които ще се качват онлайн.

Помислено е и за креативни режими като например, Minature ефект и снимане на speed up клипове при скорост от 6 кадъра в секунда.

Новата GPS функция също е интересна, като осигурява гео-тагиране на кадрите и поддръжка на онлайн услуги като Google Maps и Flickr. Така приятелите ви могат да разгледат виртуално местата, където сте щракнали снимките, които им показвате.

Цената, на която се предлага в момента моделът, е малко по-висока отколкото неговият клас предполага (около 400 евро), но за характеристиките и качеството, което осигурява, инвестицията в Canon PowerShot S100 си заслужава.


Сподели.