Camp Sessions: Всичко започна от едно приятелство, морето и къмпингарския начин на живот

Pinterest LinkedIn +

Camp Sessions са надежда за по-качествен клубен живот у нас. Със старт на плажа "от едно приятелство", днес Emil Prize, Bruhu, Crash, Kickon и SAVA дават сериозна заявка за една традиция в електронното нощно случване. "Младата част" на формацията - SAVA и Bruhu, застанаха пред Avtora.com, за да поговорят за историята, музиката и плановете на екипа.

Наталия Иванова: Представете ни се. Кои сте вие и с какво се занимавате?

SAVA: Аз съм Сава, до мен е Бруху. Ние сме младата част на Camp Sessions. Занимаваме се с музика, а по-конкретно сме DJ-и. Аз се занимавам от три години, а Бруху, до мен, от девет.

.: Как започнахте? С какво се занимавахте първоначално?

Bruhu: Започнах навремето в един от последните DJ shop-ове в София, който се намираше на "Шишман" в едно мазе тип катакомби. Отдолу имаше два грамофона, миксер и плочи, и общо взето във всеки удобен момент бягах от училище, за да миксирам. Помня, че ми прегаряха пръстите от изравняване на плочите напред-назад. Общо взето така се започна.

SAVA: Аз започнах в един столичен бар. Отидох и случайно ме запознаха със собственика, при което го помолих от време на време, във вторник и сряда, да пускам музика, просто за да се науча, пък и като нямаш опит не можеш да очакваш хонорар. През годината ходих на същото място по 7-8 часа на ден, за да миксирам, учейки се. След това ми предложиха да заема резидентска позиция в бара. И лека-полека нещата потръгнаха.

.: А как се случиха Camp Sessions?

Bruhu: От самото име може да се съди, че това започна от едно приятелство и от любов към морето, плажа и къмпингарския начин на живот. Идеята е като дойде лятото, да го прекарваш цялото на плажа, а не в бетонените хотели в Слънчев бряг. И така естествено, живеейки два месеца на плажа с идеята да се забавляваш, означава, че трябва да има и парти.

A пък реално нещата започнаха от стария клуб Sugar, където се правиха така наречените camp-партита. Музиката беше много лека, главно фънк. Имам спомени, че се опитвах  да прокарам по-електронно звучене, което тогава беше breakbeat. Още не можеше да става въпрос за други неща като dubstep и drum and bass. И малко по малко нещата почнаха да се случват.

Всъщност главният инициатор е третият човек, който липсва - Emil Prize. Той вложи много усилия, желание и цялото си време, и ни гласува доверие да започнем да правим партитата заедно. Така сега вече повече от 5 години, всеки месец правим партита, които доста хора определят като едно от най-значимите събития в нощния ни живот.

 
Bruhu 

.: Kак смятате, дали с времето се увеличава интересът към електронната музика и въобще към този тип партита?

Bruhu: Ами нещата общо взето са балансирани. В смисъл, че интересът се увеличава у едни хора, а други се обръщат в друга посока. Типът хора е един и същ, но самите те се променят. Винаги има нови лица, има и такива, които си виждал 1-2 години и изведнъж престават да идват по една или друга причина. Мнозина отиват да учат и в чужбина, което също оказва значение.

.: Според вас, трябва ли специално музикално образование, за да се занимаваш с музика?

SAVA: По принцип трябва да имаме и Бруху донякъде има такова. Аз нямам, но се опитвам да науча основите. За да направиш едно парче в електронната музика, е важен начинът, по който ще създадеш звуците, както и как ще направиш така наречения мастеринг на крайния продукт.

Електронната музика не опира само до това дали можеш да свириш, но също са необходими добри технически познания, за да може да звучиш така, както искаш. Затова, за да постигнеш качествен продукт отнема време и желание, както и часове, прекарани в студиото. Ние доскоро нямахме такова и затова никой от нас не е имал официално продукция, но отскоро това се промени и лека-полека се очертава да имаме качествен продукт, който да представим на хората, да звучи добре и да могат да се заредят.

Когато започнем да правим музика, публиката ще очакват звучене, което да свързват с Camp Sessions. Така че най-вероятно ще имаме от funk до DnB парчета, тъй като ние самите слушаме адски много музика и никога не сме се ограничавали стилово.

Bruhu: Важно е да се отбележи също, че не е задължително да имаш образование, но е задължително да си отдаден и да имаш желание да се учиш, да четеш и да се ровиш.

Напоследък, за съжаление, се появиха доста хора, които си мислят, че могат да си вземат един лаптоп, да поцъкат на него един месец и да се нарекат DJ-и. След това да се опитват да правят партита, което не е лошо, но е хубаво да имат онова желание да бъдат наистина отдадени и да учат, защото има много за учене.

Ето например ние се занимаваме от доста време, а сме до никъде, тоест имаме още много да учим. Хората не трябва да подхождат пренебрежително към това нещо, защото е недопустимо. 

.: Каква музика слушате в момента?

Bruhu: И сега, и в самото начало, когато започнахме да се занимаваме с музика, главният стил, към който съм привързан, е drum and bass-a - това  ми е в сърцето. Иначе слушам всякаква музика, много музика, човек не трябва да се ограничава. Не само от любителска гледна точка или като начин за забавление, или разпускане след работа, човек не трябва да се ограничава само в един стил. Във всеки стил можеш да намериш твоя, просто трябва да се ровиш и да слушаш все повече и повече музика. Това помага в музикалното развитие на човека.

SAVA: Ами примерно сега, когато идвах насам, слушах disco house. Вчера, преди да си легна, -drum and bass. Онзи ден пък бях на вълна moombahton. Слушам много стилове нонстоп и се опитвам да бъда гъвкав. Най-вече се опитвам да вникна в новите стилове, които излизат в момента в различни държави.

Много е интересен начинът, по-който те възприемат новото звучене. Преди години Diplo беше разпространил един бразилски стил, който се води за стила на гетото в Бразилия и се нарича kuduru. Toва е едно доста интересно звучене, на което бих искал да видя как хората в България ще реагират.

Иначе, когато съм си вкъщи и не се готвя за парти, слушам по-различна музика, от тази, която пускам. Най-малкото, когато в една седмица имам две участия и те са на различни места, и с различна музика, после ми се иска да слушам нещо, което знам, че няма да представя на хората, което си е само за мен и е по-чил. Така дойде и идеята за 3-часов микс, който миналата година пуснах с доста по-лека музика. Скоро ще пусна и този от 2012.

Та общо взето е един океан от музика, в който постоянно бъркам и търся всякакви нови стилове. Интересно ми е да чуя колкото се може повече музика.

Bruhu: Всъщност това е причината да вземем Сава при нас. Той се рови постоянно, следи какво се случва и се занимава със стиловете, с които ние не сме се срещали отблизо, защото в известна степен нямаме времето, а и не сме свикнали. Когато започнахме да се занимаваме с това, партитата обикновено се правеха само в един стил и разнообразието навремето не стоеше по този начин. Когато решихме да го поканим в нашата скромна организация, това беше нещото, с което той ни спечели.

.: Вие самите имате ли любими DJ-и, на които подражавате малко или много? Или някакъв тип партита, които искате да пренесете тук?

Bruhu: Нещата, с които ние се занимаваме до голяма степен произлизат от английския клубен живот и съответно една голяма част от DJ-ите, които следим, са английски.

SAVA: Да, плюс това е хубаво всеки да си има DJ или едно цяло движение, както е това с Англия, което да следи, тъй като там нещата са доста по-развити отколкото тук. Но е трудно, защото тук има около 3-4 хиляди човека, които слушат такъв тип музика и е ясно, че те всички няма да дойдат на едно парти. Примерно в Лондон можеш да си позволиш да идеш на 5-6 различни места и на всяко да свирят големи имена, но ако тук се случи в една вечер да гостуват двама чуждестранни DJ-и, които да имат близки или почти еднакви стилове - това е адски губещо и за двете страни. Затова се опитваме да не се получават дублирания на партитата.

Bruhu: Все повече започвам да се убеждавам, че другият голям проблем е мястото, на което се намираме, културата ни, географското ни положение. Сърбия, Македония, Турция, Гърция, само румънците са по-добре от нас, но и там положението не е прекрасно.

.: За себе си как го виждате? Възнамерявате ли да останете и да се развивате тук, или?

Bruhu: Засега да. Това е най-добрият вариант. Ако е възможно, смятам, че не само за нас, но за всеки българин би било най-добре да остане и да се развива в собствената си държава. Вече друг е въпросът до каква степен е възможно в България да се случи това.

SAVA: Да, пък и когато нещо не е развито, е много по-лесно да му дадеш основите и да намериш последователи. Когато не е имало една култура, е хубаво да имаш възможност да започнеш от нулата и сам да избереш начина, по който тя да се развие. 


SAVA

.: Смятате ли, че сте постигнали някакъв успех в това развитие досега?

Bruhu: Тази година, само до момента вече имаме две участия в чужбина. Едното беше в Сърбия, на един голям фестивал, а другото беше в Унгария, където имахме участие с Freestylers в Будапеща. Общо взето градът не е много по-голям от София, специално централната част, където е клубният живот, но там съществува клубна култура.

Например на участието ни с Freestylers клубът беше пълен, а мястото - страхотно, и през това време в центъра, където има специално открито място за Open-Air партита, присъстваха 3-4 хиляди души. Едновременно на няколко километра извън Будапеща се вихреше и голям фестивал с известни артисти от всякакъв стил на живо, и DJ-и, и навсякъде имаше хора. Това в България няма как да се случи просто. Има опити, но за съжаление, в повечето случаи са неуспешни.

.: Разкажете ни какви са амбициите ви занапред - индивидуално и като Camp Sessions?

SAVA: За Camp Sessions - най-после да си довършим сайта, да започнем да издаваме музика и да подготвим нещо наистина по-интересно за следващия сезон.

Bruhu: Да, в следващия сезон, който ще започне, ще има много интересни неща, които ще се случат. Ще се промени малко схемата, ще има нови хора, нови песни, ще има много разнообразие, ще има все повече случвания, защото напоследък се усеща, че на хората им е скучно - искат да има някаква заигравка с тях.
 
Изградили сме и приятелски отношения с още много артисти като Top Stoppers, Jahmmi Youth oт Roots Rocket, Ogi 23, с които мислим да се обединим и да правим заедно нови интригуващи неща. Това предстои от клубна гледна точка. А персонално, що се отнася до нас двамата, всеки един ще се опитва да набляга възможно най-много на студиото. Така че очаквайте!

SAVA: Хората могат да очакват скоро парче със Zafayah от Roots rocket i FeeL от The top stoppers. То е доста интересно - нещо между реге и хип-хоп. Бийтът е правен в нашето студио, а останалото сигурно ще запишем в това на Roots Rocket. Другото, което ще се опитам да направя, е около октомври и ноември месец да имам готови четири парчета, като едното парче ще е именно това със Zafayah и FeeL, а другото ще е един dubstep с FeeL. Третото и четвъртото са само като идеи в момента и не сме сигурни с кого ще станат, но са започнати. Може би ще направя и още един аудиовизуален сет в началото на сезона. Това, което искам за Camp sessions, е да наблегна на визуализациите. Вече на плазмата ще се въртят всякакви интересни неща, които хората ще могат да гледат по време на партито, както и пърформънс елементите.

.: Пожелайте за финал нещо на читателите на Avtora.com

Bruhu: Пожелавам им да слушат много музика, да ходят на партита, да се забавляват, защото им идва отвътре и ги кефи, защото разпускат по този начин или им носи някаква позитивна емоция, а не да ходят, защото са чували, че така е модерно. Общо взето това е най-важното - да се забавляваме, тъй като се оказва, че през цялото време работиш, за да работиш и утре пак, което може би не е целта.

SAVA: Да спрат да обръщат внимание на чалгата, да подкрепят качествените български артисти и най-важното - да се ровят нонстоп за всичко, до което могат да се докопат и има нотичка в него.

Bruhu: Да, наистина, това е много важно - да се подкрепят артистите, не само българските, ами всички, да се купува музика - колкото се може повече и по-често.  Да се подкрепя, а не само да  се чака готов продукт.


Сподели.