Call of Duty: Black Ops

Pinterest LinkedIn +

Жанр: First Person Action Година: 2010 Произв./Изд: Treyarch/Activision Платформа: PS3 | X360 | PC | Wii | DS

За играта:

Една от най-популярните  поредици в игралната индустрия  се завърна, за да подобри с лекота рекордните продажби на предшественика си – страхотния Modern Warfare 2. Уловката е, че зад новия продукт стоят авторите на двете най-лоши Call of Duty игри – третата част и World at War – така че подходихме към Black Ops с известни съмнения. Част от тях се оказаха оправдани, други не, но при всички положения си говорим за една от най-важните и скъпи игри за 2010 година, така че каквито и недостатъци да изтъкнем по-долу, смятаме, че присъствието й в колекцията ти е задължително.

Black Ops е ситуирана в напълно нов за поредицата времеви отрязък, а именно – шестдесетте години на миналия век. Играта те поставя в ролята на американския войник от специалните части Алекс Мейсън, който се оказва заловен и разпитван с помощта на доста груби средства от тайнствена организация. На теб се пада възможността да изиграеш лично битките от спомените, които изплуват в замъгленото му съзнание насред стаята за разпити.

Визия и звук:

Озвучаването  е абсолютно непоклатимо и ако разполагаш с добра звукова уредба съседите ти доста бързо ще се подивеят от плашещо реалистичните звуцу на експлозии, стрелба с автоматични оръжия и агонизиращи крясъци. Зад микрофоните на главните действащи лица е застанал холивудски каст, който би правил чест на всеки класен военен екшън: Сам Уортингтън (Мейсън), Гари Олдман (Резнов), Ед Харис (Хъдзън), Айс Кюб (Боуман) и Тоуфър Грейс (Харис).  

Визуално няма да станеш свидетел на графична революция  от порядъка на Modern Warfare 2, най-малкото защото на енджина вече си му личат годинките, което обаче не пречи на Black Ops да бъде крайно впечатляващ. Мащабът е грандиозен, експлозиите са внушителни, а някои от сцените са така замислени и реализирани, че няма да е пресилено да ги наречем “незабравими”.

Геймплей:

Соловата кампания е доста кратка, но е стегната, виртуозно режисирана и крайно увлекателна, въпреки простичката си и доста клиширана история. Струва си да се отбележи, че голяма част от най-впечатляващите сцени ще се случват с твое минимално участие, което на моменти превръща Black Ops повече в интерактивен филм, отколкото в пълноценно игрално преживяване. Това обаче си остава един крайно ефектен интерактивен филм, който ще те увлече без усилие и финалните надписи ще потекат преди изобщо да ти е хрумнало, че можеш да усетиш скука.  

Зомби режимът, който за първи път видяхме в World at War и който някой по-нагъл разпространител спокойно би могъл да пробута като самостоятелна игра, също се завръща, по-забавен отвсякога, особено при кооперативна игра. Налична е и една скрита и очарователно кретенска аркада. Няма да издаваме как да стигнеш до нея, само ще подскажем, че стаята за разпити от началното меню е далеч по-интерактивна, отколкото може би предполагаш.

Черешката на торатата, разбира се, е крайно популярният Call of Duty мултиплеър, който ти гарантира стотици, ако не и хиляди часове пред компютъра или телевизора ти. Без да навлизаме в подробни анализи, само ще споменем че той позволява както просто да се метнеш в мелето и да се постреляш малко с познати и непознати, така и да задълбаеш сериозно, развивайки персонажа си, отключвайки нови умения и екстри и катерейки се към върховете на онлайн класациите. Реално на пазара в момента просто няма по-добър, комплексен и богат на режими мултиплеърен екшън (може би с изключение на Halo: Reach, който обаче е ограничен до една единствена платформа – Xbox 360).  

Казано в едно изречение: Купувай, няма да сбъркаш. Да, можеше и повече, но и това което  получаваме си струва всяка стотинка.

Плюсове:

-Играта е  правена с адски много пари и това си личи в почти всеки един аспект: впечатляващи сцени, свръх професионално озвучаване от първокласни актьори, страховит звук и един от най-добрите саундтраци за годината.
-Великолепен  мултиплеър.
-Кооперативен зомби-екшън, който може да мине за напълно самостоятелна игра в играта.

Минуси:

-Най-ефектните сцени се случват с минимално участие от страна на играча.
-Слаб изкуствен интелект на противниците и дразнещи бъгове.

Сподели.