Bushmills Live: Уникална комбинация от музика, уиски и приятели!

Pinterest LinkedIn +

На 21 юни 2012 г. приключи Bushmills Live - първият по рода си музикален уиски фестивал, правен някога в дестилерия.

Мащабното събитие, организирано най-вече чрез Facebook, успя да събере в Бушмилс фенове на уискито от цял свят, както и едни от най-добрите представители на британската музикална сцена. При това в една наистина приятелска и непринудена обстановка, в която всеки можеше да изпуши цигара с Elijah Wood, да си каже наздраве с фронтмена на Snow Patrol или да научи някои от тайните за правене на уиски лично от главния дестилър Colum Egan.

Идеята хрумва на екипа на Bushmills преди няколко месеца и без да губят време, превръщат част от вековните сгради на дестилерията в перфектно място за акустични концерти. Тогава стартира и играта, в която приятели от цял свят трябваше да съберат най-много гласове, за да се включат в това незабравимо приключение. Българските победители в съревнованието бяха Димитър и Младен от Мездра, които станаха едни от почетните гости на събитието, заедно с представители на САЩ, Русия, Португалия, Южна Америка, Германия и др.

Спечелилите имаха уникалната възможност да се докоснат до всичко, свързано с Bushmills, да научат пътя на уискито лично от Colum Egan и дори да направят собствен бленд уиски под вещите напътствия на Helen Mulholland – човекът, който постига уникалния вкус и аромат на всяка Bushmills напитка.

За да бъде изживяването за гостите още по-вълнуващо, организаторите ги заведоха на най-северната точка на острова, за да изпият чаша уиски на Giant's Causeway – "осмото чудо на света", както обичат да го наричат ирландците. Там, на брега на океана, гостите на Bushmills чуха някои от легендите за Giant's Causeway и усетиха неповторимата комбинация от суровото ирландско време и сгряващото уиски.

Bushmills Live In The City

Музиката е неизменна част от ритъма на Белфаст! Можеш да чуеш импровизирани изпълнения почти във всеки пъб и настроението е наистина заразно! Затова и в Белфаст се случи първата част от Bushmills Live – на 20 юни 2012 г. някои от бандите подгряха гостите в Oh Yeah Center и им подсказаха какво предстои на следващия ден.

Мястото, което някога е било склад на Bushmills, сега е музикална зона, превърнала се в двигател на шоубизнеса в Северна Ирландия. Gary Lightbody (Snow Patrol) e един от основателите на Oh Yeah Center и под мотото Open Doors for Music Potential мястото се превръща в меката на музикалния бизнес на острова, като организира изложби, концерти, уоркшопове, студийни записи и т.н.

Точно там Marcus Foster, The Staves, David C Clements и Elijah Wood (заедно със Zach Cowie) вдигнаха градуса на настроението на и без друго превъзбудените фенове от цял свят. Но това беше само началото – следващият ден вещаеше истинско приключение!

Bushmills Live

Bushmills Live превърна феновете на уискито в част от историята на Bushmills. Първото по рода си музикално събитие беше организирано на две сцени в дестилерията, а мекият аромат на уискито се носеше навсякъде.

В късния следобед купонът започна с Foy Vance. Критиците го определят като "липсващото звено между Ричи Хевънс и Стиви Уондър", но за гостите на концерта беше просто забележителното начало на вечерта. Без да усети предстоящата изненада, публиката запя рефрен с Foy Vance, след което той и музикантите незабележимо се изнизаха от сцената, оставяйки феновете да довършат сами гига със секвенсър.

Веднага след това на сцената се качи неизчерпаемият запас от енергия Marcus Foster. Той довърши започнатото от предишната вечер и доказа, че истинският артист може да бъде успешен скулптор (Marcus е дипломиран скулптор) и атрактивен музикант едновременно. Единственото сигурно нещо в изпълненията на Marcus Foster е, че никога не знаеш какво следва – музикантът не спира да импровизира, крещи, танцува и се шегува безмилостно с публиката. Затова концертните му изпълнения никога не приличат на студийните записи, някои от които са част от саундтрака на "Здрач".

Въобще това се оказа един от общите знаменатели на почти всички участници в Bushmills Live – изглежда Северна Ирландия е подходящо място за създаване на филмова музика, защото парчета на повечето от участниците са използвани в саундтраковете на "Анатомията на Грей", "Доктор Хаус", "Здрач", "Пет долара" и много други продукции.

В програмата на Bushmills Live дойде ред на едно от най-забележителните открития на музикалната сцена – David C Clements. Макар проектът му да съществува само от януари 2012 година, той вече успя да привлече вниманието на критиците, които казват за него, че притежава "глас на меланхоличен ангел, с който успява да достигне до сърцата на публиката по неповторим начин".

На сцената в Бушмилс обаче, David C Clements показа и другото лице на "меланхоличния ангел", като не остави никой безучастен към уникалното му изпълнение! Не успя да скрие удивлението си дори Gary Lightbody от Snow Patrol, който каза, че за първи път слуша David C Clements на живо и е истински впечатлен от него. Така че не пропускайте да го чуете – заслужава си!

Фестивалът продължи с изпълнения на The Staves – едно съвременно и елегантно звучене на британската фолк музика, General Fiasco, Benjamin Francis Leftwich и Ian Archer, който дори отпразнува рождения си ден на сцената.

Без да могат да си поемат дъх, гостите на Bushmills се отправиха с уиски в ръка пред диждей пулта, зад който Elijah Wood и Zach Cowie вече миксираха своята доза настроение. За тези, които не могат да си представят Фродо Бегинс в ролята на диджей – наистина му отива. Явно музиката е сериозно предизвикателство пред актьора, защото през 2005 г. той създава дори музикален лейбъл – Simian Records.

Малко преди кулминацията на вечерта, организаторите от Bushmills се постараха всички да държат в ръка поредната чаша с уиски, за да могат да си кажат Sláinte (наздраве на ирландски, произнася се "слонча") след тоста на Colum Egan.

"Събрахме най-доброто, което човек може да направи с ръцете си – уиски, създадено от ръцете на всеки един от нас, музика, изпълнена лично от едни от най-добрите музиканти и всичко това в най-неподправената атмосфера на приятелството.

Неописуемо удоволствие е да видя всеки един от вас тук, с чаша Bushmills в ръка, наслаждавайки се на това приключение", каза майсторът на уиски, който не спря да се забавлява и снима с публиката през цялото време.

Така естествено се стигна и до изпълнението на Snow Patrol – бандата от Белфаст, която обра почти всички възможни награди, включително Грами, озвучи редица филмови продукции и създаде хитове, които превзеха музикалните класации. Еуфорията в публиката достигна своя пик след изпълненията на Just Say Yes, Open Your Eyes и Chasing Cars, а музикантите споделиха, че са свирили стотици пъти в Северна Ирландия, но този гиг е най-уникалното събитие, на което са присъствали.

И наистина беше така – ирландците са известни с непринуденото си приятелско отношение и гостоприемството си. А организаторите от Bushmills не само доказаха това, но и показаха на целия свят как изкуството на правене на уиски и изкуството на правене на музика не могат да съществуват без изкуството на истинското приятелство.

Сподели.