Брус Уилис - много повече от екшън герой

Pinterest LinkedIn +

Брус Уилис е роден на 19 март 1955 г. в американска военна база в Западна Германия. Скоро неговото семейство се премества в Ню Джърси.

Още в училище бъдещият актьор започва да разкрива своите артистични способности. Брус, който малко заеквал, разиграва често пред приятелите си смешни сценки. След като завършва, известно време работи като пазач в химически завод, след което отива в Ню Йорк да търси по-добър живот.

На първо време работи като барман. Но още тогава – в края на 70-те, започва да играе в малки театри извън Бродуей. В началото на 80-те се снима във филми като "Първороден грях" (The First Deadly sin, 1980) и "Присъдата" (The Verdict, 1982). Но късметът му се усмихва едва през 1984 г., когато е предпочетен от агенцията "Триада" сред няколко хиляди претенденти за роля в телевизионния сериал "Детективска агенция Лунна светлина" (Moonlighting, 1985).

Партнира си с вече известната по това време Сибил Шепард. Неговият персонаж, отличен през 1987 г. с наградата Еми, е почти копие на самия Уилис от младежките му години. Буен и раздразнителен, той постоянно се замесвал в разни неприятни истории.

Обаятелният детектив от сериала е също така напорист, нагъл и с неизчерпаемо чувство за хумор. Имиджът на герой любовник, умножен многократно благодарение на отличната комедийна драматургия, има огромен ефект - сериалът печели голяма популярност.

С излизането по екраните на екшъна "Умирай трудно" (Die Hard, 1988) кариерата на Брус Уилис стремително поема по възходяща градация. Филмът, с неговото чудесно изпълнение на главната роля, пълни киносалоните не само в САЩ, но и навсякъде, където е прожектиран.

Значителен касов успех имат и двете му продължения през 1990 и 1995 г., а също и  "Последният бойскаут" (The Last Boy Scout, 1991).

Обаче Брус Уилис съумява да се отскубне от задушаващите го рамки на амплоато на екшън герой. В драмата на режисьора Норман Джуисън "В страната" (In Country, 1989) изпълнява ролята на психически травмиран герой от войната във Виетнам, който трябва да се грижи за осиротялата си племенница.

После актьорът разкрива с пълна сила и комедийните си способности във "Виж кой говори" (Look, who's talking, 1989) и "Смъртта й прилича" (Death Becomes Her, 1992).

Постепенно Брус Уилис се превръща в първостепенна холивудска звезда. Всеки нов филм с негово участие става събитие. Ролите му в две високобюджетни продукции на фантастична тематика - "12 маймуни" (Twelve Monkeys, 1995) и "Петият елемент" (1997), утвърждават култовия му статут.

Но истински успех както в художествено отношение, така и в комерсиално, жъне с изпълнението си в "Криминале" (Pulp Fiction, 1994) на Куентин Тарантино. Боксьорът Бъч (Брус Уилис) е принципно антигероичен и всичките му действия са продиктувани не от психологията на супермена, а от естествените рефлекси на момче от улицата, на което обаче не е чуждо понятието за чест и собствено достойнство.

Репутацията на Уилис като един от най-популярните сред масовата публика актьори на Америка става непоклатима след излизането на блокбъстъра "Армагедон" (Armageddon, 1998)
и психологическия трилър "Шесто чувство" (The Sixth Sense, 1999).

Уилис обаче не се поддава на изкушението да се снима само във високобюджетни филми, гарантиращи огромни хонорари. От време на време той приема и предложения за роли в скромни продукции, в които понякога се превъплъщава дори в епизодични персонажи, срещу скромно заплащане.

Той например не отказва да се снима във филми като "Закуска за шампиони" (Breakfast of Champions, 1999) и The Story of Us (1999), които претърпяват касов провал. Но с участието си в тях още веднъж доказва, че е умен и ироничен актьор, способен да пресъздава и сложни нееднозначни характери.

Брус Уилис дълго време привлича вниманието на жълтата преса заради перипетиите на семейните му отношения с не по-малко популярната актриса Деми Мур. В крайна сметка двамата се развеждат след няколко години брак.

Сподели.