Brooklyn Nine-Nine

Pinterest LinkedIn +

Забавен, различен и свеж, Brooklyn Nine-Nine е не само един от най-интересните ситкоми, които сме гледали напоследък, но и победител в категорията за най-добър комедиен сериал на наградите "Златен глобус" за 2014 година. Докато чакаме да видим колко други престижни отличия ще си спечели поредицата на Fox, онези от вас, които още не са гледали Brooklyn Nine-Nine, определено имат какво да наваксват.

Криминалните сериали имат своето очарование, особено когато наред с интересния сюжет предлагат и достатъчно хумор. В този случай обаче хуморът е основен и именно това прави Brooklyn Nine-Nine различен и от повечето ситкоми, и от полицейските драми.

След The Thin Blue Line с Роуън Аткинсън (Rowan Atkinson) никак не е трудно да си представим ексцентричен полицейски екип, нито пък участъка като място на действие за ситком. Това обаче съвсем не значи, че в Brooklyn Nine-Nine липсват изненади. Напротив, те са в изобилие. Освен много смях и странни, но изненадващо ефективни полицаи, сериалът предлага и една различна, много симпатична гледна точка към полицейската работа.

Идеята:

Brooklyn Nine-Nine е създаден по идея на Даниел Дж. Гуур (Daniel J. Goor) и Майкъл Шур (Michael Schur). Двамата са познати на феновете на комедийните сериали с работата си и над друга изключително успешна поредица - Parks and Recreation.

Началото:

Brooklyn Nine-Nine стартира през септември 2013 година. Пилотният епизод на сериала е гледан от повече от шест милиона зрители. Първият сезон на поредицата, който ще се състои от общо двадесет и два епизода (както повечето ситкоми), трябва да приключи тази пролет. Още в самото начало поредицата на Fox успя не само да си спечели сериозен брой фенове, но и няколко отличия, сред които и "Златен глобус" за най-добър комедиен сериал.

Историята:

Детектив Джейк Пералта (Анди Самбърг) е достатъчно талантлив, че да не му се налага да влага твърде много усилия в работата си, нито пък да спазва правилата особено стриктно. Може би защото постига по-добри резултати от колегите си, е малко разглезен. Затова остава много неприятно изненадан, когато търпеливият му, непретенциозен началник е заменен от капитан Рей Холт (Андре Броуър).

Холт държи на реда и дисциплината - две неща, които полицаите от 99-ти участък не са свикнали да спазват. Особено Пералта. Джейк и колегите му са брилянтен екип, но им липсва не само добра дисциплина, а и добър лидер. Предпочитат да се състезават помежду си, понякога да си подливат вода, друг път да флиртуват, но рядко успяват да се обединят в работата си. Нещо, което новият им капитан ще се постарае да промени, превръщайки всичките им слабости в свой плюс.

Героите и звездите:

Анди Самбърг (Andy Samberg), когото сме свикнали да гледаме в лековати комедии като That's My Boy, Friends with Benefits и в скечовете на Saturday Night Live, със сигурност не е сред актьорите, които сте очаквали да видите в полицейска роля. Колкото и да е изненадващо обаче Самбърг се справя доста добре. Толкова добре, че получи "Златен глобус" за изпълнението си.

Джейк Пералта излиза извън всички полицейски клишета, освен едно - много е добър в разрешаването на случаи. Методите му обаче не са от най-традиционните. Всъщност Джейк има един сериозен проблем, и той не е, че обича да е център на внимание, а че не иска да се държи като сериозен възрастен и да спазва правилата, които спазват останалите. Ако пренебрегнем несериозното му отношение към административната страна на работата и склонността му да се заяжда, шегува неуместно или състезава с колегите си, Джейк е най-ефективният полицай в участъка.

Андре Броуър (Andre Braugher) е добре познат на феновете на сериалите с ролите си в Men of a Certain Age, House M.D. и Law & Order: Special Victims Unit. В Brooklyn Nine-Nine на него е поверена ролята на капитан Рей Холт. Холт е твърдо решен да направи от Пералта и останалите в участъка един наистина добър екип и изобщо не е склонен да толерира инфантилното поведение, дори когато то е присъщо на най-добрия му полицай. Освен това си има лични причини да гони съвършенството.

Мелиса Фумеро (Melissa Fumero), която повечето от вас вероятно са гледали в Gossip Girl, е в ролята на Ейми Сантяго. Тя няма нищо против смяната на шефа, напротив - остава доста доволна от пристигането на Холт. Причината е съперничеството й с Пералта. Всъщност на Ейми, която е израснала със седем братя, изобщо не й липсва състезателен дух. Още повече че с Пералта са се хванали на бас - кой ще направи повече арести.

След ролите му в The Newsroom и Arrested Development този път ще видим Тери Крюз (Terry Crews) като сержант Тери Джефърдс. Внушителен на външен вид, но не особено ефективен, той би трябвало да е желязно ченге, само че всъщност изпитва ужас от оперативна работа и предпочита да си седи зад бюрото. Причината е, че има две малки дъщери и изпитва панически ужас, че може да му се случи нещо и няма да може да ги отгледа. Холт обаче е твърдо решен да му помогне да се пребори с това.

Сподели.