Британската икона Йън Браун идва в България за MTV EXIT

Pinterest LinkedIn +

Както Avtora.com вече съобщи, на 29 август в столицата ще се състои MTV Exit - един купон на световната музикална телевизия, срещу трафика на хора. Сред хедлайнерите на събитието се откроява името на Йън Браун (Ian Brown) - един от "виновниците" за появяването на Бритпоп вълната в началото на 90-те години.

Браун ще излезе на откритата сцена на Южен парк в столицата между 17:00 и 22:30 ч. на 29 август в първата от двете фази на партито, организирано от фондацията на MTV Europe и Шведската агенция за развитие на международното сътрудничество.

Билети за купона, който ще продължи същата вечер в клуб Black Box и в който ще участват още Herbaliser, Scratch Perverts, Нова Генерация, Cigaretta и Kink feat. Rachel Row, Ogonek & Cooh и Mad Bear a. k. a. 54ew@, се продават ексклузивно чрез Ticketstream Bulgaria. Местата за продажба на билети на предварителна продажба може да видите тук. 

Цената на един билет, осигуряващ достъп и до двете партита - в Южен парк и в клуб Black Box - е 18 лв. Билетите за отделните събития се продават на цена 10 лв.

***
IAN BROWN

Имайки предвид, че е роден в Южен Манчестър, пред него се отварят няколко възможности - или да стане служител на годината в завод за производство на платове, или да стане алкохолик с явна склонност към агресия, или известен музикант.

Още на младини той бързо се ориентира и започва силно и стремглаво да преследва две от трите си възможности. Заедно със свои приятели създава групата Stone Roses. Първият им сингъл, издаден през 1985 г. ("So ypung/tell me"), не постига желания успех и на групата са нужни цели две години, за да пусне втория си сингъл. "Sally Cinnamon" излиза през 1987 и това може да се счита за началото на кратката, но паметна кариера на Stone Roses.

През 1989 издават първия си албум с непретенциозното име “The Stone Roses”, а втория албум “Second Coming” се появява на бял свят 5 години по-късно. За тези пет години освен че се превръщат в една от най-великите индирок групи, успяват и да поведат след себе си много други изпълнители, силно повлияни от стила и визията на Stone Roses. Oasis, Verve, Charlatans и Blur са сред многото, дължащи успеха си на Йън Браун.

Между Йън Браун и Лиъм Галахър от Oasis дори възникват тежки спорове, относно това “кой, кого имитира и кой е по-лош”. Фактите в случая сочат в полза на Браун, който силно настоява да демонстрира карате способностите си, научени на младини във всяка една ситуация. Това довежда до ареста му, а след това и затвор през 1998 г., по обвинения за агресивно поведение по време на полет (Най-доброто постижение на Лиам е забрана за полети с Австралийските авиолинии и два избити зъба от италиански туристи).

По това време Stone Roses вече са се разпаднали, заради непоносимостта между Йън и китариста Джон Скуайър. Въпреки кратката си история те остават може би най-влиятелната група с два издадени албума, в историята на музиката.

След излизането от затвора Браун започва да планира своята солова кариера. Още през същата 98-ма той издава първия си солов албум "Unfinished monkey business". В стилово отношение албумът загатва за една нова насока в развитието на Браун.

Въпреки, че характерния му начин на пеене не се променя чувствително, се забелязва друга сериозна промяна, постепенно той започва да изневерява на рок музиката и се обръща към по-“електронното” звучене. Пример за това е песента "Be there", записана заедно с UNKLE.

До този момент Браун е издал четири солови албума, в които не се страхува да експериментира по всякакъв начин, но въпреки това не губи стила си и едва ли която и да е от песните му може да бъде сбъркана. Освен верните фенове на Stone Roses, които продължават да подкрепят Браун, соловите проекти  му създават много нови почитатели. Всяка година той е сред хедлайнерите на най-големите фестивали по света, като не рядко по време на своите концерти изпълнява и песни на Stone Roses.

Дори и Ноел Галахър от Oasis, отдава почитта и признанието си към него, участвайки в песента "Keep What Ya Got" и в клипа към нея. Тази песен е включена в последния му албум "Solarized", който излиза през 2004г.

Йън Браун не пести сили и време, за да поддържа образа си на леко неуравновесена личност. За целта се бие по самолети, по време на концерти, по кръчмите, явява се в епизодични роли в различни филми, появява се дори и в  сцена от Хари Потър, пламенно защитава Майкъл Джексън, който смята за свой духовен брат, а през 2000 г. прави кавърверсии на песните на Джако "Thriller" и "Billie Jean".

Официален сайт на Ian Brown

Сподели.