Brave регистрира петия най-силен старт на филм на Pixar в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Тринадесетият компютърно анимиран филм на Pixar, Brave, оглави актуалното издание на американската класация на най-доходоносните кино продукции с боксофис от $66.7 млн., генериран през почивните дни. Тази сума надминава общите приходи от всички останали заглавия от топ 10 и поставя Brave на второ място във вечната класация на най-доходоносните анимационни филми, издадени през юни.

Първото място в нея е за Toy Story 3 – най-касовата анимация на всички времена. Тези $66.7 млн. са също петият най-голям северноамерикански дебютен боксофис за пълнометражна продукция на Pixar.

И критиката, и публиката дават предимно много високи оценки на продукцията. Според Metacritic осредненият рейтинг на Brave е 68/100, според Rottentomatoes – 73%, а според анкетираните от CinemaScore американски зрители - филмът е отличен ("А" при максимална "А+").

Предполага се, че е въпрос на време заглавието да се присъедини към всички останали филми на Pixar, намирайки място във вечния топ 50 за най-доходоносните анимационни филми. Първата граница, която трябва да премине, е $185 млн. – размерът на вложения в него бюджет.

Brave е първият от всички филми на студиото с главен герой от нежния пол – червенокосата, непокорна и най-вече храбра (brave) средновековна шотландска принцеса Мерида (с гласа на Кели Макдоналд), която предпочита лъка и стрелите пред роклите и шнолите. В България филмът, дублиран на български език, ще излезе под заглавието "Храбро сърце" на 3 август.

За разлика от Brave, Madagascar 3 излезе едновременно в САЩ, България и почти целия свят и не само прекара първите две седмици след рилийза си под №1 в боксофис класацията на САЩ и Канада, но остава най-доходоносната кинопродукция в глобален план с $30.1 млн. В Северна Америка приходите му от изминалия уикенд възлизат на $20.2 млн. – достатъчно за второто място в класацията, а глобалният му боксофис вече надхвърли $350 млн.

С около $20 млн. очакваха да дебютира и Abraham Lincoln: Vampire Hunter най-големите оптимисти сред боксофис анализаторите, но прогнозата на Fox за $15 млн. се оказа по-близка до реалността. 3D кино адаптацията на бестселъра от Сет Греъм-Смит, режисирана от Тимур Бекмамбетов, стартира с $16.5 млн. от трето място в класацията, изпреварвайки Prometheus с неговите $10 млн. от третия му уикенд по екраните.

Както става ясно от заглавието му, в Abraham Lincoln: Vampire Hunter става дума за вампири и за 16-тия президент на САЩ, когото повечето хора свързват с ролята му за изхода от Гражданската война. В романа на Греъм-Смит обаче, освен всичко останало, той е убиец на вампири.

Самият Смит е авторът на адаптирания сценарий, чиято екранизация е коствала на Fox $68 млн. Студиото вярва, че филмът тепърва ще разгърне комерсиалния си потенциал, благодарение на рекламата, която публиката ще му направи "от уста на уста".

Още едно ново заглавие има заслуга за реконфигурирането на американската боксофис класация и това е комедийната романтична драма Seeking a Friend for the End of the World със Стив Карел и Кийра Найтли с приходи от $3.8, определени като разочароващи от Focus Features.

Останалите пет заглавия, заемащи позициите между пета и девета, включително, са Snow White and the Huntsman, Rock of Ages, That's My Boy, The Avengers (който е само на $2 млн. от заветната граница от $600 млн. приходи само от Северна Америка) и Men in Black 3.


Сподели.