Borderlands

Pinterest LinkedIn +

Жанр: First Person Action/Role Playing Game
Година: 2009
Произв./Изд: Gearbox Software/2K Games
Платформа: PS3 | X360 | PC

За играта:

 

Смесването на игрални жанрове, за да може полученият в последствие геймплеен миш-маш да привлече максимално широк кръг от потребители, надяващи се да вкусят нещо иновативно, отдавна не минава за някаква сериозна новост. В този ред на мисли Borderlands трудно може да шокира с комбинация, която би прозвучала еретично преди някоя и друга петилетка -

ролева игра и екшън от първо лице. Нещо повече – ексцентричното, постапокалиптично заглавие се справя далеч по-добре с тази жанрова симбиоза от може би най-сериозно рекламирания RPG/FPS за последните години – Hellgate: London.

 

 

Визия и звук:

 

Играта използва използвания от кое-ли-не-гейм-заглавие-в-последно-време Unreal 3 енджин. Само дето тук надали ще успееш да го разпознаеш заради селшейдинг технологията, превърнала визуално Borderlands в един особено виолентен и симпатичен анимационен филм, в който реализмът остава на заден план за сметка на колоритна комиксова стилистика.

 

Музиката е ненатрапчива, от теб си зависи дали ще възприемеш това за плюс или минус. Пасва на действието, но е прекалено безлична, за да хукнеш към най-близкия магазин и да си купиш саундтрака. Същото общо взето важи и за озвучаването, което не е лошо, но актьорите явно са били наясно с това, което ще ти кажа точно два реда по-долу и не са си давали много зор.

 

 

Геймплей:

 

Историята е толкова простичка, че спокойно можеш да приемеш, че такава на практика няма. На планетата Пандора – напомняща съмнително много за родната ни Земя от разни пост-апокалиптични филмови продукции начело с Лудият Макс – съществува някакво легендарно хранилище, където се съхраняват извънземни технологии и прочее примамливи съкровища. В търсене на въпросното място се впускат четири различни индивида, измежду които трябва да избереш своя герой – Войник (тук името казва всичко; специалното му умение е инсталиране на картечна установка), Берзеркът (специалист в близкия бой), Ловецът (специалист по експлозиви и снайпери) и Сирената (може да става невидима и да забавя хода на времето).

 

Оттук нататък сюжетът на практика изчезва и се появява отново за мъничко чак към края – от теб се очаква просто да приемаш задачки от безличните персонажи, мотаещи се наоколо, като в резултат получваш нови оръжия, технологични играчки и точки опит, с които да развиваш персонажа си, за да се справяш все по-добре с пълчищата лошковци. Играта наистина е изключително щедра откъм разнообразие на екипировка и умения, така че очаквай наистина качествено ролево изживяване, в което обаче и рефлексите ти имат значение.

 

Borderlands предлага обширен и колоритен на вид свят за изследване, стотици куестове, богат набор от оръжия и множество врагове за изтребване. Цялата процедура може и да ти се стори скучна, ако се заемеш сам с нея, но така или иначе играта изначално не е насочена към солово приключенстване, защото някои от персонажите - като например Ловецът или Сирената - изобщо не се справят добре при самостоятелна игра. Точно така – Borderlands е поредният бисер на кооперативния гейминг, чиято истинска сила ще оцениш едва когато се съюзиш с още трима ентусиасти, в чиято компания да търсиш тайнственото хранилище, допълвайки взаимно силните и слабите страни на героите си.

 

Ако си падаш по игри, в които се сипят разнообразни предмети и гадове на килограм (и нямаш нерви да чакаш още година-две за Diablo III, което ще ти предложи точно това) – Borderlands е твоята игра. Ако, като бонус, имаш с кого да се метнеш насред постапокалиптичното приключение пък – изобщо не се колебай.

 

 

Плюсове:

- Страхотен кооперативен режим и класове, които се допълват перфектно при отборна игра;

- Тонове врагове и разнообразна екипировка, които могат да те задържат пред играта с месеци, ако си падаш по тези неща;

- Крайно симпатична комиксова визия.

 

 

Минуси:

- Играта е изключително колоритна и предлага наистина чудесна основа за някакъв забавно-кретенски сюжет във Fallout стил. Такъв, както казах, осезаемо липсва;

- Без компания магията на Borderlands просто я няма. Това е едно от онези заглавия, създадено с идеята за кооперативна игра – ако си сам просто е скучно.

 

Сподели.