Боян Бошкович: Феновете трябва да дойдат на Exit 2011 заради преживяването и добрата музика!

Pinterest LinkedIn +

Exit стартира като протест срещу режима на Милошевич, но днес, 11 години по-късно, той е един от най-интересните и важни фестивали в Европа. За настроението в Петроварадинската крепост в Нови Сад, изненадите в програмата на Exit 2011 и "омразния" попфолк, разговаряме с основателя на фестивала - вечно младият и усмихнат Боян Бошкович.

Митко Николов: Големи завръщания на Exit 2011 - Pulp, Portishead, Underworld. И трите групи напоследък не са толкова активни в комерсиалните медии. Дали ще успеят да привлекат достатъчно публика?

Боян Бошкович: Portishead са последното звено на бристълското трип-хоп трио заедно с Tricky и Massive Attack. Portishead имат страшно много фенове и от години се опитваме да ги букнем - все имахме проблеми с това и онова, но накрая успяхме.

Когато става дума за Pulp, в Сърбия не знам дали са особено популярни, но всеки знае хитове като Common People и Disco 2000. Освен това, са хедлайнери на Glastonbury 2011, голяма банда са! Хубаво е, че се завърнаха...

.: Не виждам суперзвезди като Korn, Beastie Boys, Snoop Dogg в програмата, имаш ли някакви скрити козове в ръкава?

Боян Бошкович: Разбира се, та ние сме обявили само 40% от програмата. Но все пак - дефинирай ми "суперзвезда"... Дали това е някой, който е хедлайнер на най-големия фестивал на света Glastonbury?! За мен това е суперзвезда.

Korn са добра група, ама защото ти ги слушаш (бел. ред. Не ги слушам от 2000 г.)... Искам да кажа нещо друго - Arcade Fire, например, са огромни звезди в момента и са хедлайнери на Coachella Fest. Феновете трябва да дойдат на Exit 2011 заради преживяването и добрата музика!.: На Exit 2011 ще заковете ли и с някой сериозен метъл пирон?

Боян Бошкович: Разбира се, не сме обявили, но метъл сцената ни винаги е силна... (бел. ред. тук Боян вижда оригиналната ми блуза на Burzum) Ха-ха... ще има забавление и за теб!

.: Срещаш ли се лично с всички музиканти от програмата на фестивала?

Боян Бошкович: Не. Срещам се само с тези, които искат да се срещнат с мен.

.: Забавляваш ли се по време на Exit или не ти остава време за това, защото трябва да се грижиш за всичко?

Боян Бошкович: Всъщност е забавно да се занимаваш с цялата организация.

.: Разкажи най-лудото нещо, което си виждал да правят феновете.

Боян Бошкович: Феновете?! Най-лудата ситуация беше, когато започнахме да работим по Крепостта, токът спря за един час и настъпи тотален мрак! Никакво електричество нямаше, но феновете се държаха много на ниво и бяха спокойни. Това беше уникално. Спирането на тока беше най-якото преживяване.

.: Кое е най-доброто изпълнение в историята на Exit?

Боян Бошкович: Най-трудните и предизвикателни изпълнения за нас винаги са концертите на The Prodigy. Тогава всички полудяват, сещаш ли се? Дори хората, които са на работа, полудяват. Винаги гледам концерта десет метра над публиката и е наистина бясно!.: Трудно ли беше през тези години да издигнеш Exit на толкова високо ниво?

Боян Бошкович: Да, но в крайна сметка беше и предизвикателство... Нещо, за което сме мечтали. А и това не беше толкова трудно всъщност, колкото да се задържи там. Още повече, като играеш честно срещу конкуренцията.

.: Кой изпълнител е по-вероятно да излезе на Главната сцена на Exit - Lady Gaga или Цеца Величкович?

Боян Бошкович: Не-не-не... Определено Lady Gaga!

.: Как ще коментираш факта, че концертът на AC/DC в Белград не беше "soldout"?

Боян Бошкович: Мисля, че хората се ориентират към по-нови изпълнители. Даже се надявам да е така.

.: Да, за разлика от България. И накрая... Как вие, сърбите, ще ме компенсирате мен лично за раждането на чалгата в България, която почти изцяло е инспирирана от турбо-фолка?

Боян Бошкович: Ами ще те поканим на Exit и това ще ти е достатъчна компенсация. Е, чалгата не е само сръбско изобретение, освен това никой не те бие да я слушаш!

Сподели.