Blended - старата песен на нов глас

Pinterest LinkedIn +

По традиция лятото е сезонът на не особено смислените, но за сметка на това преливащи от романтика комедии. Blended (Заедно по принуда) напълно отговаря на това описание, предлагайки забавна и абсолютно ненатоварваща почти съвсем любовна история с Адам Сандлър (Adam Sandler) и Дрю Баримор (Drew Barrymore).

Блокбъстърите, анимацията и глуповатите комедии задължително завземат кината през лятото и ако случайно сте се надявали, че нещо ще се промени, Blended идва тъкмо навреме, за да докаже обратното. Хубавото е, че съвсем не е толкова блудкав, колкото можеше да бъде. Лошото - че е толкова предвидим, че оставя усещането за déjà vu.

Сигурни сме, че се сещате за поне две-три други комедии, които започват с кофти първа среща (любим пример в това отношение е Life as We Know It). Както и за няколко, в които двама самотни родители се сближават покрай децата си или децата им са принудени да се сближат покрай тях (тук класиката е ситкомът Step by Step).

Освен всичко друго, Blended не е и първият филм, в който Адам Сандлър и Дрю Баримор си партнират. Предхождат го 50 First Dates и The Wedding Singer. Едва ли има нужда специално да го споменаваме, но все пак - ако не смятате, че поне едно от споменатите до момента заглавия става за гледане, Blended също няма да ви впечатли с нищо.

Някои романтични комедии успяват да излязат поне малко от общоприетите клишета и да изненадат приятно дори негативно настроените към жанра зрители. Само че Blended не е от тях. За сметка на това, ако обичате романтика и ситуационен хумор (дори да не си го признавате), филмът няма да ви разочарова.

Blended може и да е лишен от яркото остроумие на британските романтични комедии и да събира умопомрачителен брой клишета в по-малко от 120 минути, но си има и достойнства. Например Адам Сандлър е много по-малко дразнещ от обикновено, на моменти дори успява да стане симпатичен.

Освен това хлапетата, които партнират на Сандлър и Баримор, са повече от очарователни. Тяхна е заслугата и за факта, че на места Blended е наистина забавен. Въпреки че попада в същата категория като останалите филми на Франк Корачи (Frank Coraci), в които главната роля е поверена на Сандлър (The Wedding Singer, The Waterboy и Click), няма как му отречем доста впечатляващата визия - особено на частта, която е снимана в Африка.

За злоупотребата с клишета са отговорни сценаристите Клер Сера и Айвън Менчел, а липсата на опит не е достатъчно оправдание в подобни ситуации. Историята се върти около Лорън (Баримор) и Джим (Сандлър) и започва с катастрофална уредена среща. Въпреки че изобщо не са се харесали, двамата се оказват (по крайно нереалистичен начин) заедно с децата си на екскурзия в Африка.

Свежото попадение в случая е видът на екскурзията - доста ексцентрично мероприятие, чиято основна идея е децата да свикнат с новите членове на семейството си. Иначе казано - да започната да мразят по-малко новата жена на баща си.


Всичко останало минава по добре отъпкания от много други творби в същия жанр път: неприязън - сближаване - преоткриване - happy end. За щастие, без сцена на летище и целувки под дъжда, но с всички останали изтъркани номера, включително бивш съпруг (Джоел Макхейл), който се опитва да провали всичко.


Сподели.