Billboard Charts: Риана атакува, Адел се отбранява, Джъстин Бийбър приближава

Pinterest LinkedIn +

Прогнозите за оспорвана битка за първото място между две от най-комерсиалните изпълнителки на 2011 г. започват да се сбъдват, след като Риана (Rihanna) редуцира пасива си спрямо Адел (Adele) до една-единствена позиция, изкачвайки се до второто място в Hot 100.

Засега Someone Like You на 23-годишната британка запазва лидерството си в чарта за сингли, отстоявайки позицията си от изминалите четири седмици. Неговият предшественик, Rolling in the Deep, прекара седем последователни седмици под No.1 през май и юни 2011 година.

Само четири изпълнителки в цялата половинвековна история на класацията са успявали да се задържат на върха й за най-малко пет последователни седмици повече от веднъж в рамките на една година - Beyonce с колаборациите си с Jay-Z и Sean Paul от 2003 г. Crazy in Love (8 седмици) и Baby Boy (9 седмици), Monica с хита й The Boy Is Mine с участието на Brandy (13) и с The First Night (5) през 1998, и Марая Кери с Fantasy (8) и One Sweet Day с Boyz II Men – през 1995 г.

Преди една седмица We Found Love на Риана заемаше шесто място в Hot 100, трето – в класацията за дигитални даунлоуди, и 15-то – в тази за седмична радио аудитория. Сега парчето, чийто видеоклип генерира над 14 млн. импресии за по-малко от 10 дни, но провокира и негативни реакции поради многото сцени с употреба на леки и тежки наркотици, се намира на второ място в Hot 100, на първо – в Digital Songs, и на 11-то – в Radio Songs със 70 млн. седмична аудитория.

Оглавявайки класацията за дигитални даунлоуди за 11-ти път, с което разби собствения си рекорд, Риана отвори още по-голяма преднина между себе си и Eminem, който се е разписвал на върха й седем пъти.

След като предаде първото място в Hot 100, а сега и това в Digital Songs, Moves Like Jagger на Maroon 5 и Кристина Агилера изгуби още една позиция в чарта за сингли и в момента заема трета, следван от Sexy and I Know It на LMFAO и загубилия две позиции Pumped Up Kicks на Foster the People.

С рекорден прогрес от 88 позиции в топ 10 тази седмица връхлита канадският рапър Drake, а с рекорден дебют на прага на челната десетка се позиционира неговият сънародник Джъстин Бийбър, чийто коледен сингъл Mistletoe оглави повечето от месечните класации на YouTube.

Помежду им са LMFAO с хита на лято 2011 - Party Rock Anthem, а останалите 3 позиции от Топ 10 са заети от Gym Class Heroes с Адам Ливайн, David Guetta с Usher, и Cobra Starship.

Адел продължава да пише история не само в Hot 100, но и в Billboard 200. Тя е напът да "потопи" рекорда на Titanic от 1998 г., когато саундтракът към втория най-касов филм в историята прекара 16 седмици на върха на класацията за албуми. Завръщайки се на челната позиция, британката вече има актив от 13 седмици под No.1.

Към момента продажбите на "21" в САЩ са в размер на 4.1 млн., докато тези на Born This Way на Lady Gaga – вторият най-купуван албум отвъд океана, възлизат на 1.9 млн.

Най-успешният дебют през изминалата седмица е дело на отличената с Grammy американска рок банда Casting Crowns и техния нов проект Come to the Well, поставен на второ място, докато бившият No.1 – Evanescence на Evanescence, търпи регрес от три позиции. Clear As Day на Скоти Макриъри и Duets II на Тони Бенет оформят челната петица в Billboard 200.


Сподели.