Behind the Candelabra - отхвърленият шедьовър на Стивън Содърбърг

Pinterest LinkedIn +

През 2012 г. Стивън Содърбърг (Steven Soderbergh) обяви оттеглянето си от голямото кино след завършването на трилъра Side Effects (Странични ефекти), излязъл в кината през 2013 г.

Със създаването на биографичния телевизионен филм Behind the Candelabra, посветен на световноизвестния пианист Либерачи, режисьорът прави повече от успешен преход към по-нискомащабните продукции.

Отхвърлен от много места и намерил дом под покрива на HBO, сюжетът на филма разказва за драматичната връзка между легендарния американски пианист и неговия шофьор Скот Торсън.Действието в Behind the Candelabra се развива през 70-те и 80-те години на 20-ти век, когато съдбата среща Либерачи с млад ветеринар, въвлечен бързо в бляскавия свят на пианиста. Отношенията, които се установяват между двамата, са едновременно любовни, приятелски и семейни.

Главните роли в продукцията се изпълняват от успешно възстановилия се от рак на гърлото Майкъл Дъглас (Michael Douglas) и едно от златните момчета на Холивуд – Мат Деймън (Matt Damon).

Опровергавайки скептицизма на големите студия към провокативната история, Содърбърг успява да увлече зрителя в един лъскав и луксозен свят и същевременно предоставя достатъчно широко поле за изява на брилянтното дуо, превъплътило се в централните персонажи.

Макар Behind the Candelabra да има не една и две силни страни, именно актьорският състав и по-конкретно химията между Дъглас и Деймън са най-впечатляващите сред тях.Безспорно ролите на Либерачи и Скот Торсън са сред най-провокативните в кариерата и на двамата актьори, всеки от които е в света на киното вече повече от четвърт век.

Въпреки че гони 70, Майкъл Дъглас се завръща под светлината на прожекторите изпълнен с жизненост, изигравайки една от ролите на живота си, за която тепърва предстои да се говори.

Превъплъщавайки се в образа на култовия пианист, Дъглас успява да предаде както неповторимата харизма на Либерачи, превърнала го в сензация през 60-те и 70-те години на миналия век, така и чисто човешките му вълнения, извадени на показ чрез връзката му със Скот Торсън.

Мат Деймън, който вече мина 40-те, изобразява изключително убедително младежа, когото Либерачи хваща в мрежите си и едновременно обича и манипулира, променяйки живота му.
Двамата актьори се доказват като професионалисти от най-висок клас, пренасяйки с лекота на екрана не само секс сцените между Либерачи и Торсън, но и най-интимните моменти от петгодишната им връзка.

Точно върху последните съсредоточава вниманието си Стивън Содърбърг, тъй като с тяхна помощ представя на зрителя живота на една истинска любовна история – от пламването на искрата между двамата до пълното им отчуждаване.

Въпреки че HBO се яви като спасител на Behind the Candelabra, един от минусите на продукцията определено e премиерата му на малък екран вместо в киносалоните.

Верен на себе си, Содърбърг е създал изключително полирана и бляскава визия, която, макар да не може да се сравнява по този параграф с The Great Gatsby (Великият Гетсби) на Баз Лурман (Baz Luhrman), заслужава да бъде видяна на широк екран.

Дори това да не стане обаче, Behind the Candelabra със сигурност е крачка напред в кариерите на Мат Деймън, Майкъл Дъглас и Стивън Содърбърг, а защо не и за телевизионното кино?

Сподели.