Bebel Gilberto идва за концерт във Варна

Pinterest LinkedIn +

Бразилската боса нова легенда Бебел Жилберто (Bebel Gilberto) идва в България по покана на Списание 1 и Cotton Records. Концертът ще се състои на 24 август в Летния театър във Варна.

Поводът за събитието е третият солов албум на изпълнителката "Momento", който излезе през април тази година. Типично за Бебел той е изтъкан от бразилски джаз и поп, боса нова и самба, фино примесени с новаторски електронни звуци. Негов продуцент е Гай Сигсуърт (Guy Sigsworth), работил със звезди като Мадона (Madonna), Бьорк (Bjork), Сийл (Seal) и Zero 7.

Наричат я "бразилската Шаде (Sade)" и "Нора Джоунс (Norah Jonese) на босановата". Музиката е буквално в кръвта на Бебел - тя е дъщеря на човека, който създава боса нова стила - почти канонизирания в Бразилия Жоао Жилберто (João Gilberto). Майка й е певицата Миуча (Miúcha), а мащеха й е Аструд Жилберто (Astrud Gilberto). Още седемгодишна Бебел участва в албум на майка си, а на 9 пее с нея и Стан Гец (Stan Getz) на джаз фестивал в нюйоркския Карнеги Хол.


Най-новият албум на Бебел Жилберто "Momento" предизвика истински фурор сред почитателите на боса нова стила

Въпреки невероятния си произход и фамилия обаче Бебел отдавна си е извоювала своя собствена слава и вече се е превърнала в жива легенда самa по себе си. За да избяга от сянката на родителите си, през 90-те тя се мести първо в Ню Йорк, а после и в Лондон. Работи с най-различни, но винаги невероятно интересни имена - Thievery Corporation, Майк Патън (Mike Patton) в проекта Peeping Tom, японeца Това Тей (Towa Tei от Dee-Lite), Smoke City, Дейвид Байърн (David Byrne от Talking Heads), Еймън Тобин (Amon Tobin).

През 2000 г. Бебел издава дебютния си албум "Tanto Tempo", който смесва по уникален начин класическа боса нова с деликатна електроника. Албумът се превръща в един от най-добре продаваните бразилски албуми в американската история, получава две номинации за "Грами" и дава сериозна заявка за място сред най-големите.

Във втория й албум от 2004 г. "Bebel Gilberto" пък електрониката е по-малко, а звукът е по-традиционен. Невероятно топлите, спокойни и дълбоки вокали са на първа линия, обградени от акустични китари, афро-бразилски ритми и издържани мелодии. Успехът се повтаря, а сред наградите е и "Грами" за уърлд музика.

Според единодушните отзиви на критката, пресата и феновете обаче с третия си албум Бебел надминава себе си и предефинира представата за съвършено красива музика, създадена, за да бъде слушана през лятото на морето. Записана в студиа в Рио де Жанейо, Ню Йорк и Лондон, тя изправя, вълнува и раздвижва публиката по цял свят.

На 24 август за последен път в рамките на лятното си турне Бебел ще представи албума си "Momento" и това ще се случи именно във Варна. Добре известно е, че всеки последен концерт от турне е своеобразна "перла в короната".

Електронни билети за събитието може да купите от директно от сайта на Тicketstream Bulgaria. Закупените по този начин билети може да разпечатате сами на обикновен офисен/домашен принтер.

Обикновенни билети може да купите от касите за продажба на билети на Ticketstream Bulgaria.


Бебел Жилбертo ще приключи турнето си във Варна на 24 август


За албума "Momento":

"Няма съмнение, че Бебел Жилберто е сътворила най-ароматния саундтрак на това лято, както и може би най-великия албум в уърлд музиката от Buena Vista Social Club насам"
(в-к "The Times of London").

"Бебел Жилберто със сигурност циментира статута си на "Нора Джоунс в боса новата". Зноен, мелодичен и романтичен албум" 
(сп. "Observer").

За изпълнения на Бебел Жилберто:

"Беше невероятно, дори освобождаващо преживяване, подарено от артист, преживял и предимствата, и недостатъците на необикновеното си генно наследство. Нямаше и секунда колебание нито в начина, по който естествено владееше сцената, нито във въздействието на музиката, чрез която общуваше" 
(в-к "Los Angeles Times").

"Приятно" би било престъпен евфемизъм. Трудно ми е да си спомня концерт, на който всички да се чувстват толкова уютно, да се забавляват толкова спонтанно, да забравят толкова бързо сред водопадите от богати и вдъхновяващи звуци, че е средата на работната седмица. Жилберто минаваше от бляскава самба и фънк за бедрата към традиционни боса нова мелодии и очарователни за ухото балади. Така че не беше "приятно"!" 
(в-к "Patriot Ledger" (Бостън).

"Наясно, че на живо има нужда от повече енергия, отколкото в албумите, Жилберто вдига темпото и пресреща боса нова в най-жизнения й вариант със самба в най-кротката й форма - перфектен звук за един летен ден. Но това, което те довършва, е гласът й" 
(сп. "Daily Variety").

Сподели.