"Бебе made in France": пътеводител за родители

Pinterest LinkedIn +

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

Тази книга няма да ви даде всички отговори. Нейната авторка Памела Дракърман е американка, писателка и журналистка, а не лекар или педагог. Но има прекрасно чувство за хумор и е успяла да улови някои особено важни закономерности, използвайки предимно собствения си опит. 

Кои са проблемите, с които се сблъсква всеки млад родител? Бебето не спи, не се храни достътъчно или пък се храни твърде често, тръшка се на улицата и изпада в истерия, когато му откажете нещо... Всъщност кошмарните ситуации, в които може да попаднете, са безкрайно много. 

Бебе made in FranceА какво да кажем за тревогите? Дали ще се роди здраво? Как е най-добре да родите, какво можете да ядете по време на бременността? Колко е допустимо да напълнеете?

Когато заминава да живее в Париж, Памела Дракърман няма намерение да остава за дълго във Франция, нито да ражда децата си там. Само че тъкмо това се случва. По време на първата си бременност, обсебена от мисълта да планира всичко и поглъщаща огромни количества тревожеща литература за бременни на американски автори, Памела все пак успява да забележи, че бременните французойки приемат положението си далеч по-спокойно. 

Как успяват да не се тревожат, а вместо това да се радват на всички позитиви на състоянието си? И "най-важното": как успяват да не пълнеят прекалено през бременността и да се върнат във форма веднага след раждането? 

Оказва се, че отговорът на всички тези въпроси е свързан колкото с различната психологическа нагласа на французите, толкова и (що се отнася до напълняването) с категоричното мнение на френските лекари, че контролираното тегло е важно колкото за майката, толкова и за бебето.

Едно от нещата, които правят "Бебе made in France" изключително приятна за четене, е прекрасното чувство за хумор и автоиронията, с която авторката разказва за собствените си преживявания. Вероятно се чудите по какъв начин това би могло да бъде полезно за останалите родители?

В опита си да разбере какво прави французите толкова различни от американците и (поне според нейните наблюдения) толкова по-успешни в това да отглеждат децата си, без да престават да се грижат и за себе си, Памела Дракърман разговаря с родители, но и с лекари, прочита сериозно количество книги и достига до някои много полезни изводи, които са формулирани прекрасно в книгата ù.

За да не звучим абстрактно, ще използваме един пример. Всеки родител на малко дете повече или по-малко е запознат с безсънните нощи, които съпътстват първите месеци от живота на бебето. В Америка, както показват наблюденията на Дракърман, този период продължава най-често докато бебето стане на годинка, а понякога дори по-дълго.

Френските бебета обаче започват да спят по цяла нощ много по-рано. Всъщност най-често безсънните нощи приключват, когато детето е на около три-четири месеца. Родителите, от друга страна, като че ли са неспособни да обяснят как постигат този резултат, тоест как приучават бебето да спи само, и то по цяла нощ.

Отговорът на този въпрос Памела Дракърман открива едва след като се среща с един педиатър в Манхатън, който, както вероятно сте се досетили, е французин, въпреки че живее от години в Америка. И се оказва, че решението на проблема е съвсем просто и не изисква да оставите бебето да плаче цяла нощ, нито да издавате странни съскащи звуци, да включвате електрически уреди, да пеете една и съща песен до побъркване или да ходите на ръце. 

Достатъчно е да сте спокойни и търпеливи и да се придържате към едно просто правило. Кое е то и какви са другите полезни открития, до които достига Памела Дракърман, наблюдавайки френските родители, можете да научите, ако прочете "Бебе made in France".

Освен полезна, книгата е изключително забавна, което обяснява огромния ù успех не само в Съединените щати, където бързо се превръща в настолна книга на родителите, но и по цял свят − преведена е на повече от 20 езика. 

Възможно е да имате бебе и да спите по цяла нощ, също както е възможно да имате малко дете и да отидете на ресторант с него, без цялата вечер да се превърне във фиаско от писъци и летяща храна. Най-лесният начин да разберете как се постига това е ТУК.

Сподели.