Българските сериали превзеха ефира! А сега накъде?!

Pinterest LinkedIn +

През последните няколко месеца родният зрител най-сетне имаше повод за гордост и докато гледаше малкия екран. Причината - вместо прехвалените турски сапунки, най-сетне успяхме да се насладим и на сериали, изцяло родно производство.

До момента те са само четири - "Стъклен дом" и "Столичани в повече" по bTV, "Под прикритие" по БНТ и традиционното присъствие по Нова телевизия на "Забранена любов". Добрата новина е, че въпреки, че ни остават броени седмици до края на съответния сезон (последен е финалът на крими сагата на Димитър Митовски, който чакаме на 3 юли), то през есента ще можем да се радваме отново на вече доказаните български продукти.

Столичани в повече

Статистиката е категорична, че масовата публика у нас одобрява и желае развитието на подобна тенденция. Номер едно през пролетта в ефира безспорно бе комедийния "Столичани в повече", дело на Dream Team, който с шеговито намигване към традиционните български порядки, успя да се превърне в най-гледания продукт у нас.

Снимките на втория сезон вече започнаха, като продуцентите Любо Нейков и Евтим Милошев се надяват да приключат до края на юли, тъй като през август ги чака тежко турне с "Комиците". С оглед на рейтинга, е твърде вероятно да ни чака и още едно продължение за през зимата, но както се казва "бъдещето само ще покаже".

Въпреки откровеното закърняване на сценаристите в някои епизоди на "Стъклен дом", слуховете за края на крими сагата с най-голямо дълголетие от горепосочените са безпочвени, обяви екипът зад сериала.

Стъклен дом

На 6 юни е финалът на сезона, когато най-сетне ще се насладим на дългоочакваното завръщане на Юлиян Вергов (и то така, както малцина са очаквали). Краят обаче ще е отворен, така че през есента отново ще чакаме с нетърпение продукцията на SIA - с нови герои, нови интригуващи лица и надяваме се, повече усърдие от страна на сценаристите.

Донякъде обаче положението е разбираемо, тъй като именно хората на Митовски са тези, които правят и другия му добре котиращ се продукт - криминалният "Под прикритие" по Националната телевизия. От самото си начало революционният като начин на създаване и заснемане сериал успя да впечатли масовата аудитория и макар трудно да се състезава с другите бг заглавия, то успя да оглави еднолично праймтайма в неделната вечер, когато традиционно се излъчва.

Под прикритие

Захари Бахаров, Деян Донков, Владо Пенев и Михаил Билалов може и да са доказани имена, но моделът Ирена Милянкова и Ивайло Захариев са почти пълни дебютанти и въпреки това успяха да грабнат публиката (тенденцията да залага на дебютанти сякаш вече е неписано правило за Митовски).

Това е достатъчен повод приключенията на тайния агент Мартин Христов в редиците на мафията да продължат и след лятото във втори пореден сезон, като вече стана ясно, че границите на сюжета се разширяват - в него се включват агенти на Интерпол, а сред новите звезди съществува съвсем реален шанс да видим култовия инспектор Катани (Микеле Плачидо) от не по-малко култовия "Октопод", с когото и в момента се водят преговори за участие.

Седем часа разлика

Все още обаче чакаме новият продукт на Магърдич Халваджиян - "Седем часа разлика", който също звучи доста интригуващо. Сценарият за сагата, действието на която се развива едновременно в София и Ню Йорк, е дело на Любен Дилов-син и Милена Фучеджиева, а в каста отбелязваме завръщането на голямата ни звезда от 80-те Ваня Цветкова, партнираща си с Малин Кръстев, Георги Стайков, Симеон Лютаков и др. (може би това е моментът да отбележим и дебюта в киното на бившата беквокалистка на Слави - Алекс Раева).

Лентата е вдъхновена от реални събития и се съсредоточава върху контраста и конфликта между две български семейства, подобно на "Столичани в повече". Засега е ясно, че сериалът ще се излъчва отново по bTV, което пък ни подсеща за новината, че и Слави Трифонов е с предложение за нов сериен продукт, за който се очаква да тръгне през есента.

Поне за момента обаче, от bTV не са одобрили официално  проекта, за който се говори, че може да бъде реализиран в кратки срокове и да стартира още през есента. Самият водещ има известен опит в това отношение, но с леко абсурдния ситком "Къде е батко", който се радваше на добра гледаемост за известен период от време.

Английският съсед

След бума с "Под прикритие", от БНТ имат и нов коз, за чиято поява в ефира все още обаче няма официална дата, макар първоначално да се очакваше да го гледаме именно това лято - става дума за екранизацията по едноименния роман на Михаил Вешим "Английският съсед". 

Ситкомът, който се състои от 8 серии, разказва за пенсиониран британски гражданин, опитващ се да свикне с типичните български порядки, след като се е заселил в китно родно селце, и впечатлява с участието на една от големите звезди от сапунените саги на Острова - Лесли Грантъм. Снимките бяха реализирани през 2010 г. в родното Негушево под вещата режисура на Дочо Боджаков. В актьорския състав пък се открояват и куп добре познати български имена - Татяна Лолова, Ирен Кривошиева, Биляна Петринска, Николай Урумов и много др. 

Нико Тупарев

В Нова ТВ също не стоят безучастни и след "Забранена любов", логично заложиха на реализацията на пореден сериал, родно производство, на едно от доказаните имена в бранша. Това е Нико Тупарев, който още преди време призова да "спрем турските сапунки в родния ефир". Очаква се медията да настъпи с новия си продукт отново през есента, като от Old School разкриват, че проектът ще е в комерсиалния стил, който се харчи напоследък.

"От ситком до съвременен тип драма", лаконичен е Тупарев, с което допълнително подклажда любопитството на зрителите. За каквото и да става дума обаче, като българи, можем само да сме доволни, че и у нас най-сетне открихме успешната формула и доказахме, че с нищо не отстъпваме на прехвалените Мехмед и Инджи.

Сподели.