Българският гейминг маратон представя пъстрата палитра на съвременната българска гейминг култура

Pinterest LinkedIn +

Първото издание на Българския гейминг маратон ще обедини родната гейминг общност в целодневно събитие на 30 август (неделя), което ще се проведе изцяло в интернет. Онлайн фестивалът, посветен на видео игрите, чиято програма ще бъде анонсирана поетапно в официалния сайт на събитието http://gamingmarathon.bg/, ще започне рано сутринта и ще включва над 100 часа видео стрийминг и турнири, представени от множество популярни и изгряващи личности и организации от растящата българска гейминг среда.

Организатори на Българският гейминг маратон са "TDB Play" - новосформирана агенция с фокус видео игри, електронни спортове и geek култура, в партньорство със световния лидер при гейминг мониторите AOC.

Към момента участие в първото издание на маратона са потвърдили над 20 от най-популярните гейминг стриймъри в България, които ще създадат специално за фестивала своя онлайн шоу програма. Сред тях са имена със стотици хиляди фенове в социалните мрежи, между които актьорът с гейминг афинитет Китодар Тодоров, познатите на феновете на видео игрите от всички възрасти Aetheltryth, дуото Павел Колев и Ицака и много други. Във фестивала участие ще вземат и разпознаваеми лица от други обществени и културни сфери.

"Видео игрите са не само най-богатата и бързорастяща развлекателна индустрия в света, но забавлението чрез видео игри е и най-популярната форма на развлечение за поколенията, родени след 1980 година. От нишова субкултура видеото игрите се превърнаха в неделима, дори централна част от съвременния начин на живот. За пример, през 90-те години в България тийнейджърите си говорихме основно за музикалните клипове по MTV и любимите отбори в NBA, а подрастващото поколение сега си говори за любими видео игри, персонажи от тях и стриймъри" – коментира Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play и организатор на събитието.  "Често схващането за видео игрите е, че предлагат забавление само на т.нар. хардкор геймъри, а всъщност игрите доказаха, особено в новата COVID-19 действителност, че могат да предложат пълноценно забавление за всекиго. С Гейминг маратона целим да покажем именно това – че видео игрите могат да бъдат за всеки."

В рамките на Българският гейминг маратон феновете ще могат да се насладят на пъстра палитра от онлайн стриймове, турнири и предизвикателства, а новодошлите в света на видео игрите – да се запознаят с един нов и магичен свят.

Очаквайте игри като GTA V - най-популярната за стриймване в момента игра в България, вечните "Minecraft" и "CS:GO", мобилната "Brawl Stars", виртуални мотоспортове, стратегическата "DOTA 2" и други.

Допълнителна информация и програма на събитието има тук: http://gamingmarathon.bg/
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.