Българският филм "Слава" ще се бори за "Оскар"

Google+ Pinterest LinkedIn +

Филмът "Слава" е българското предложение, което ще се бори за "Оскар" в категорията за най-добър чуждоезичен филм по време на 90-тото юбилейно издание на престижните кино награди.

Заглавието беше избрано да представи страната ни от 7-членна комисия, оглавявана от проф. Александър Грозев. В списъка за обсъждане бяха включени общо 10 български продукции, които отговарят на условията на Филмовата академия на САЩ. Най-много точки събраха "Слава" и "Безбог" – съответно 14 и 10.

Нашето предложение за "Оскар" е съвместна продукция с Гърция. Режисьори са Петър Вълчанов и Кристина Грозева, които са работили и по сценария заедно с Дечо Таралежков.

В "Слава" участват добре познати актьори като Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др. Филмът разказва за човек, който намира огромна сума пари и я предава в полицията, след което му се налага да премине през поредица от премеждия.

Любопитно е, че филмът, с който Сърбия ще участва в надпреварата за "Оскар" е с българско участие – "Реквием за г-жа Й."

Сподели.