Българинът Светлин Русев - солист на Филхармоничния оркестър на RFI

Pinterest LinkedIn +

Талантливият цигулар и артист на агенция “България концерт” - Светлин Русев бе избран за солист на Филхармоничния оркестър на Радио Франс Ентернасионал – RFI.

Цигуларят бе одобрен след тежък конкурс от четири тура и дванайсет членно жури, сред които директора на радиото и главния диригент на оркестъра, Мюнг Вунг Чунг.

Светлин Русев се е представил с Трета соната от Менделсон; Първа симфония от Брамс и Пета симфония на Малер.

На финала на конкурса, който се проведе в средата на януари 2005, с пълни дванайсет гласа в четирите тура, цигуларят е свирил като концертмайстор под палката на световноизвестия диригент Мюнг Вунг Чунг.

В края на 2004 година българската публика успя да се срещне с талантливия музикант в няколко запомнящи концерта – спектакъла “Тангисимо” по повод десетата годишнина на Класик ФМ радио, Коледния концерт в зала “Св. София” и новогодишния концерт в зала 1 на НДК на 1 януари 2005 – предавани пряко по Националата телевизия.

Светлин Русев, цигулка

Роден в Русе през 1976г, изучава цигулка в Музикалното училище в града. През 1991 заминава за Париж и продължава обучението си в Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris, при преподавателите Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторо. През 1994 печели първа награда за камерна музика. През 2000 е поканен за солист на камерния оркестър Оверн – Франция, също така е гостуващ концертмайстор в Лондонската филхармония.

Последните, получени от цигуларя награди са: Музикално откритие за 2000 от фестивала Адами, трета голяма награда на международния конкурс Маргарита Лонг – Жак Тибо, първа награда и специалната награда на публиката за най-добра интерпретация на произведение на Бах на международния фестивал Сендай в Япония, специална награда на принца на Монако и др.

Сподели.