България е на 1-во място по пушене в Европейския съюз

Pinterest LinkedIn +

Може да са вредни, може да са забранени на обществени места, може да са скъпи, но въпреки всичко цигарите остават голямо изкушение за българите, които, както изглежда, нямат намерение да се откажат от вредния навик.

Според ново проучване на ЕвроСтат 34,7% от хората над 15-годишна възраст в България пушат цигари.

В студиото на BTV гостуваха психологът Татяна Петрова и актьорът Стефан Щерев, които коментираха темата. Актьорът, който от 4 години не пуши, сподели, че забраната за пушене на обществени места често не се спазва и заведенията стават все по-изобретателни в стремежа си да заобикалят закона.

Въпросът е защо след поскъпването, забраните и плашещите картинки на кутиите българинът продължава да пуши? Според Стефан Щерев цените дори са ниски в сравнение с тези в други европейски страни, което прави цигарите изключително достъпни у нас. И въпреки различните опити за сплашване на пушачите, ако те сами не решат да откажат цигарите, това няма как да стане.

Стана ясно, че в България дори можеш да си поръчаш такси, в което да се пуши. Въпреки многото сигнали за нарушаване на забраните и гадните картинки масовото пушене е факт. 

Казват, че забраненото е най-сладко, а колко вредно е – явно това не е толкова важен въпрос.

Сподели.