BalconyTV – как балкони в цял свят се превръщат в уникална музикална сцена

Pinterest LinkedIn +

BalconyTV – music with a view. Интересно, двузначно, креативно. Това е музикалният проект, който ще преобърне представите ви за създаване на музика. Списъкът на изпълнителите расте всеки ден и предлага невероятно разнообразие – от световноизвестните The Script и Passenger до изгряващите таланти BÚSSOLA.

Гигове в мазета, гаражи, задимени барове или концертни зали – обичайни местенца за музикалните фенове, а и за самите изпълнители. Но гигове на балкон? Изпълнения на живо от всички краища на света със страхотно звучене и страхотна гледка? Възможно ли е да се реализира това?

Отговора получаваме от BalconyTV. Концепцията се крие в кулисите на свежия (в зависимост от града, разбира се) въздух и безкрайното небе. Акустиката – в лекия вятър и необятното пространство от земята до небето. Не е нужно да си стъпил здраво на земята, за да правиш, записваш и слушаш хубава музика.

Проектът BalconyTV започва изкачването си към покривите из цял свят от Ирландия. Идеята на Стивън О’Рейгън (Stephen O’ Regan) се ражда през 2006 г. и до днес е намерила реализация в над 50 различни града на няколко континента.

Във всеки от тези градове малки екипи заснемат талантливи банди и изпращат материала в Ню Йорк. Там се създават видеата, които всеки от нас може да намери в YouTube или на www.balconytv.com. Именно тази неизбежна заключителна обработка в Америка придава хомогенността на проекта. От който и балкон да се извисява музикалното видео, то винаги има една щипка от магията на BalconyTV, добавена след кацането в Ню Йорк. Може би точно този факт прави проекта толкова популярен. А може би заслуга за това имат музикантите от балконите на Торонто, Лима, Момбай, Барселона, Будапеща…

Независимо от музикалния ви вкус, все някога ще излезете на правилната тераса. Последното можете да осъществите буквално! Събитията на BalconyTV винаги се публикуват на страницата им малко преди съответната дата за запис на поредното видео и ВСИЧКИ са поканени да проветрят съзнанието си с нова музика.

За съжаление, все още не можете да намерите BalconyTV видео, заснето в България. Но (!) можете да намерите Клаудия Шваб (Claudia Schwab), чието произведение, заснето в Трали, Ирландия, носи името ZWIEFOCH IN BULGARIA. И ние сме дали нещо на света... и на BalconyTV.

Ако все пак държите да станете част от балконния антураж и да видите реализацията на концепцията на живо, имате възможност да направите това на много места в Европа. Сравнително близки дестинации са например Букурещ, Будапеща, Истанбул, Виена, Прага и Загреб.

Какво ново се случва в рамките на проекта – можете да разберете от блога, който също е част от официалната страница на BalconyTV. Keep updated, защото няма нищо по-хубаво от това да станеш откривател на страхотна музика, покорявайки нови... балкони.

За да завърша тази статия звучно и с разкош, само ще открехна за вас вратата към света на така наречената "музика с гледка". Ето някои от любимите ми изпълнения от високо, високо, високо. Надявам се да станат любими и на вас. Или още по-добре – сами да откриете своите любимци. И не забравяйте от време на време да хвърляте по един поглед нагоре!

Сподели.