Audrey Tautou и Tom Hanks в "Шифърът на Леонардо"

Pinterest LinkedIn +

Бестселърът на американския писател Дан Браун "Шифърът на Леонардо" (Dan Brown, The Da Vinci Code), за неразгадаем шифър, скрит в произведенията на Леонардо да Винчи, предстои да бъде филмиран през лятото.

В главния герой - Робърт Лангдън, харвардски професор по история на символите - ще се превъплъти Том Хенкс (Tom Hanks, “Форест Гъмп“, “Аполо 13“).

В ролята на талантливата френска криптографка Софи Нево, която партнира на професор Лангдън в разшифроването на загадката, и откриването на древната тайна на Ордена на Сион, ще е Одри Тоту (Audrey Tautou). Френската актриса е известна най-вече с ролята си на Амели Пулен в "Невероятната съдба на Амели Пулен" (Fabuleux destin d'Amelie Poulain, 2001).

Сър Йън Макелън (Ian McKellen), Алфред Молина (Alfred Molina) и Жан Рено (Jean Reno) са другите забележителни имена в актьорския състав.

Лувърът, където са изложени повечето от произведенията на Леонардо, ще бъде използван за снимките на трилъра. Завръзката на историята е нощно позвъняване, уведомяващо професора за убийство на възрастен уредник в Лувъра. Около трупа му е намерена шифрована бележка, ключа към която е скрит в работита на Леонардо да Винчи... Убитият принадлежи на Ордена на Сион - тайно религиозно общество, съществуващо от 2000 години, към което са принадлежали сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго, Леонардо и други прочути личности

Филмът ще се снима и в Линкълнската катедрала. Според слуховете, средновековната сграда е обитавана от дух, обвиняван за всичко - от секс-скандали до неуспехите на местния футболен отбор. Тя ще бъде направена да изглежда като Уестминстърското абатство, където се развива част от действието в романа. Главните герои се срещат там, на гроба на сър Исак Нютон.

Романът, който в списъка на забранените от Ватикана книги, е продаден в повече от 25 млн. екземпляра по цял свят. Една от тезите му е, че Христос е имал дете от Мария Магдалена, което е дало начало на династия на френски крале.

Трилърът "Шифърът на Леонардо", режисиран от Рон Хауърд (Ron Howard, “Красив ум“, “Аполо 13“, “Уилоу“) и по сценарий на Акива Голдсман (Akiva Goldsman “Красив ум“, “Приложна магия“, “Батман и Робин“) ще излезе на екран на 19 май, 2006.
Сподели.