„Атлас изправи рамене“, Айн Ранд

Pinterest LinkedIn +

Истината не е за всички, а само за тези, които я търсят, твърди Айн Ранд – една от най-известните и противоречиви личности на XX в. Освен с романите си Айн Ранд е позната по целия свят със своята рационална философия, която нарича „обективизъм“, близка по идеи с политическото и философско движение либертарианство. Най-популярните ѝ произведения са „Изворът“ и „Атлас изправи рамене“ (посочвана от американците като най-влиятелната книга след Библията според проучване на библиотеката на американския конгрес).

Това юбилейно издание обединява трите части на книгата в едно луксозно цяло. Текстът е прецизно редактиран, а дизайнът – осъвременен, съчетан с провокативна полиграфическата изработка.

 

* * *

„Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнството на обществото. Когато видите, че размяната се извършва не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някого, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, а не чрез работа, и вашите закони не защитават вас от тях, а тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва – тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено. Парите са толкова благороден посредник, че не се конкурират с пушките и не влизат в съглашение с бруталността. Те не биха позволили една страна да оцелее като полусобственост-полуплячка“.

 

* * *

„Нищо няма значение в живота, освен това колко добре си вършиш работата. Нищо друго. Само това. Каквото и друго да си, ще дойде от това. Това е единствената мярка за стойността на човека. Всички етични кодекси, които ще се опитат да ти набият в главата, са като книжни пари, отпечатани от мошеници, за да лишат хората от добродетели. Кодексът на компетентността е единствената морална система със златен стандарт“.

 

* * *

„Приемете факта, че постигането на вашето щастие е единствената морална цел на вашия живот, и че щастието – а не страданието или безсмисленото самоугаждане – е доказателство за вашата морална честност, тъй като е доказателство и резултат от вашата лоялност в постигането на вашите ценности. Щастието е отговорност, от която сте се страхували заради изискването за определена дисциплина на мисленето – недостатъчно ценена от вас, за да я спазвате. А изпълненото с грижи еднообразие на дните ви е паметникът, свидетелстващ за незачитането на истината, че щастието няма морален заместител, че няма по-презрян страхливец от този, който дезертира от битката за своята радост, уплашен да предяви правото си на живот, не намерил в себе си смелостта и жаждата за живот дори на птицата и цветето, устремени към слънцето. Откажете се от дрипите, прикриващи онзи порок, предрешен като добродетел – смирението; научете се да цените себе си, което означава да се борите за своето щастие, и когато разберете, че гордостта е сумата от всички добродетели, ще се научите да живеете като човеци“.

 

* * *

„Двигателите, фабриките и влаковете нямат значение сами по себе си, че единственото им предназначение е насладата на човека от собствения му живот, на който те служат; че благоговейното ѝ възхищение при вида на всяко едно постижение беше преклонение пред човека, който го е постигнал, пред силата и сияйното му прозрение, че земята е място за наслада и че работата да се постигне щастието е целта, стимулът и смисълът на живота. Вратата на сградата бе прост, гладък лист неръждаема стомана със синкав отблясък под слънчевата светлина. Над него, изрязан в гранита, като единствена украса към геометричната строгост на сградата, имаше надпис:

КЪЛНА СЕ В ЖИВОТА СИ И В ЛЮБОВТА СИ КЪМ НЕГО, ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ЖИВЕЯ ЗАРАДИ ДРУГ ЧОВЕК, НИТО ЩЕ ИСКАМ ДРУГ ЧОВЕК ДА ЖИВЕЕ ЗАРАДИ МЕН“.

Айн Ранд

 

1104 с., твърда корица; 59.90 лв.

Книгата „Атлас изправи рамене“, от Айн Ранд, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.