Asus Zenbook U500 – краят на мобилните компромиси

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че през последните няколко години мобилните компютри извървяха дълъг път, една неизменна тяхна характеристика е, че те включват някаква степен на компромис между мобилност и изчислителна мощ. Иначе казано – ако искате супертънък и лек корпус, ще трябва да се примирите със сравнително скромни хардуерни параметри. Ако пък държите на солидна производителност, ще трябва да преглътнете доста по-обемистите габарити на системата.

С едно от последните попълнения в бестселър серията си Zenbook Asus са се заели да променят това. Резултатът е новият U500 – модел с параметрите на популярните напоследък ултрабук системи, но с технически характеристики, причисляващи го по-скоро към така наречените "десктоп заместители".

Спецификациите на U500 са наистина впечатляващи – четириядрен Intel Core i7 процесор от последна генерация с тактова честота от 2.1 GHz, графично решение Nvidia GT 650M (един от най-мощните мобилни видеочипове) и цели 8 GB оперативна памет.

От Asus са прибавили и 256GB SSD устройство като основен системен диск, което означава, че U500 е не просто бърз, а светкавично бърз! Освен това е тих и много икономичен.

Компромиси няма да откриете и по отношение на дисплея, който използва модела – 15.6-инчов с Full HD резолюция (1920 х 1080 пиксела) и висококачествена IPS матрица.

Аудиосистемата на U500 също не разочарова – тя е специално разработена от датските хай фай магьосници от Bang & Olufsen.

Естествено, от Asus са се погрижили системата да е щедро екипирана и с интерфейсни опции – от трите USB 3.0 порта през Ethernet мрежови вход (дискретно скрит зад специален капак) до HDMI и DisplayPort видеоизходи.

И всичко това е побрано в корпус с дебелина едва 19.7 мм в най-дебелата си и едва 6 мм в най-тънката си част!

Операционната система, която използва U500, очаквано е новият Windows 8, като тракпадът на модела е специално пригоден за по-ефективно използване с нейния сензорно базиран интерфейс.

Разбира се, цената също е очаквана (да се чете "солена") – в зависимост от екстрите на конкретната версия тя е между 3200 и 3500 лв.


Сподели.