Aretha Franklin удостоена с Медал на свободата

Pinterest LinkedIn +

Легендата на госпъла, соула и R&B музиката, американската певица Арета Франклин (Aretha Franklin) получи президентския Медал на свободата. Това е най-високата американска награда, която певицата е получила лично от президента Буш.

В словото си по време на награждаването държавният глава е казал: "Цели поколения американци са занемявали пред стила и гласа на Арета Франклин. Когато "Кралицата на соула" записа песента "Respect", тя се превърна в хит номер едно в Америка и й донесе първата от 17-те й награди Grammy."
 
Освен Арета на специалната церемония, провела се вчера в Белия дом, са били наградени още 13 забележителни личности. Сред тях са легендарният боксьор Мохамед Али (Muhammed Ali), обрисуван от президента като "свиреп боец" и "човек на мира". Наградени са били и играчът на голф Джак Никлаус (Jack Nicklaus) и хотелиерът Пол Русесабагина (Paul Rusesabagina). Последният е гражданин на Руанда и вдъхновител на широко дискутирания филм "Хотел Руанда", базиран на героичните действия на хотелиера, който дава подслон на обикновените граждани по време на геноцида в Руанда през 1994 г.
 
Президентският Медал на свободата се връчва за "особено похвални постижения в областта на сигурността или националните интереси на нацията, за световния мир или за културни или други значими обществени или частни достижения", според определението на Белия дом. Тя е учредена от президента Хари Труман през 1945 г., когато се е давала за особени постижения по време на Втората световна война. През 1963 г. Джон Кенеди възобновява практиката да се връчват президентски медали и същевременно разширява обхвата им.
Сподели.