Apple iOS 6 - още по-добра, гъвкава и полезна

Pinterest LinkedIn +

Лято е и е време за поредното издание на Worldwide Developers Conference – събитието, което Apple използват през последните три десетилетия, за да покажат пред общността на разработчиците (и широката публика в частност) най-новите си идеи, технологии, концепции и визия. През тази година изненади отново не липсваха, като например изцяло обновените версии на MacBook Air и MacBook Pro, но във фокуса на конференцията без съмнение беше анонсът на новия iOS с пореден номер 6.

Въпреки че се води "еволюционен" наследник на успешната шеста версия на една от най-популярните днес мобилни операционни системи, iOS 6 включва много и разнообразни новости, като надгражда предшественика си в почти всяко едно отношение.

Ето кратък списък на най-интересните иновации в iOS 6:

1. Нова версия на Maps

Ясен знак, че конкуренцията между Google и Apple навлиза в нова още по-остра фаза е, че в последната си ревизия iOS изцяло изоставя Google Maps като основен източник на географска и навигационна информация. Вместо това компанията е разработила своя собствена система от карти, която дублира почти изцяло базата на Google Maps – с локации на интересни местни забележителности, жълти бизнес страници, заведения, трафик данни и др. 

Отделно като част от новата Maps апликация имате специален модул на име Flyover, който предлага уникална 3D визия към някои градове. 

Интересна добавка е режимът за навигация от типа "точка до точка" (изисква поне iPhone 4S). При него трябва само да зададете стартова позиция, след което можете да започнете да планирате маршрута си, диктувайки команди на Siri и задавайки директни въпроси от типа на "Къде бих могъл да обядвам по пътя?" или "Какво е разстоянието до най-близката бензиностация?"

2. Новата Siri

Удивителното интелигентно приложение за гласов контрол и навигация идва в нова още по-добра и интернационална версия. Освен че вече ще е налична и за новия iPad (уви, не и за предходните версии на таблета), Siri разполага с много по-голяма база данни за търсене. 

Чуждоезичните версии са предназначени за територии като Канада, Испания, Мексико, Италия, Швейцария, Корея, Тайван, Китай и Хонг Конг. 

3. Още по-сериозна интеграция със социалните мрежи

Един процес, започнал още в iOS 5, вижда своя логичен завършек в новата ревизия на операционната система. Интеграцията със сайтове като Facebook и Twitter вече е пълноценна с цялостна поддръжка на всяко едно ниво на операционната система. 

Говорим за опция за постоянно активиране на вашия акаунт в социалната мрежа - бързо качване на снимки или нанасяне на промени в профила ви, като всичко се извършва от приложенията на самата ОС, без за целта да е нужно стартирането на оригиналните апликации на Facebook или Twitter.

4. Passbook

Това е интересно ново приложение, което играе ролята на организатор за QR кодове. То събира и управлява цялата информация, въведена под формата на QR кодове, в това число самолетни и концертни билети, ваучери за подаръци и др. 

Освен това следи баланса по вашия подаръчен ваучер (gift card) и ви осведомява, когато се намирате на мястото, където той важи. 

5. Моля, не ме безпокойте

Приятно е да видим развитие и в основното предназначение на операционната система, която започна съществуването си от мобилни телефони. Напоследък много от производителите на подобни продукти, увлечени в стремежа си да предложат още повече и разнообразни "смарт" функции, сякаш забравят, че все пак устройства като iPhone и подобните му са предназначени най-вече за комуникация и телефонни разговори. 

В iOS 6 апликацията Phone, която управлява тези функции, предлага няколко интересни новости, сред които най-полезната е режимът Do Not Disturb (Не ме безпокойте). Активирането му прекратява всякакъв вид уведомявания, като телефонът ви не само няма да издава звук, но дори и няма да пресветва при получаване на нотификации от различни източници. 

Самият режим позволява гъвкава настройка, така че да можете да филтрирате потока от уведомления. 

6. VIP мейли

Mail приложението включва нова екстра – селектиране на определени адреси в контакт листата ви и маркирането им като "важни" (VIP). Когато получавате съобщения от тях, те ще се отбелязват по особен начин. 

Мейл агентът вече ще ви дава възможност да вмъквате снимки и видео в електронните си съобщения, да отваряте директно защитени с парола офис файлове и още други полезни опции. 

7. Браузър подобрения

Популярният Apple браузър Safari също получава няколко нови функции.
Например той ще може да отваря синхронно едни и същи табове между всички ваши iOS устройства. 


8. Родителски контрол

В новата си версия iOS позволява деактивиране на определени елементи от потребителския интерфейс. Така когато съответното устройство се използва от деца, те ще имат достъп само до определени приложения или функции, които вие сте разрешили. 

При желание, можете дори да ограничите достъпа на вашия малчуган до едно единствено приложение (например игра) – режим, при който Home бутона се деактивира изцяло.


Сподели.