Amorphis - Eclipse

Pinterest LinkedIn +

"Eclipse" е най-новият албум на финладските метъли Amorphis, наследник на "Far From The Sun" от 2003 г. и първи след замяната на отдавнашния им певец Pasi Koskinen с Tomi Joutsen (Sinisthra). Със съдържание от 10 чисто нови парчета, още с появата си "Eclipse" стана жанровия No.1 във Финладия.

Основани през 1990 в Хелзинки, за десет години Amorphis извървяха пътя до върха на европейската метъл сцена. Започнали в стегната обвързаност с дет метъла, днес музиката на групата се определя като сериозно рок изкуство.
 
Големият пробив е осъществен през 1994 с последния им истински тежък албум "Tales From The Thousand Lakes". След редица турнета (включително фестивалите на Nuclear Blast) Amorphis решават да насочат музикалните си търсения към нещо ново. С Pasi Koskinen, новият (вече екс) вокалист в групата, който умело изпълнява и чисти вокали, финландците правят първата стъпка към промяната.
 
Китаристът и бивш вокалист Tomi Koivusari се концентрира повече върху китарата, което скоро се определя като изключително подходящ ход, особено при изпълненията наживо.
 
В този си звезден състав през 1996 бандата сътворява историческия си албум "Elegy", определян от критиката като истински прогресив/фолк шедьовър. Изпит за верността на онези техни фенове, които се самоопределят като дет метъли, те не само не ги изгубват, а се сдобиват и с нови, при това и по-широкоспектърно стилово.
 
Окуражени от успеха си, Amorphis решават да стигнат още по-далеч в избраната от тях посока и след 3 години работа излиза "Tuonela". Промяната този път е, че Tomi напълно престава да пее и малкото брутални вокални изпълнения са дело на Pasi. "Tuonela" съчетава в едно модерен рок с финландски привкус със седемдесетарски психеделични влияния и се превръща в най-успешният им албум с място в немския топ 50.
 
И двете последвали турнета, едно от които с The Kovenant в САЩ, завършват изключително успешно и бандата се оттегля в заслужена почивка, за да напише материал за нов албум.
Другата причина за почивката е раздялата с басиста Olli-Pekka Laine, който напуска бандата по лични причини, като известно време е необходимо на бившите му колеги за избирането на Kyria Niclas Etelavou като негов заместник.
 
Ранната пролет на 2000 година Amorphis влизат в Finnvox Studio в Helsinki и с продуцента Simon Efemy започват записването на нов албум. Резултатът е предпоследният спрямо "Eclipse" проект "Am Universum" - рок албум, в който има и  електроника и соло на саксофон...
 
Tраклист:
 
1. Two Moons
2. House Of Sleep
3. Leaves Scar
4. Born From Fire
5. Under A Soil And Black Stone
6. Perkele (The God Of Fire)
7. The Smoke
8. Same Flesh
9. Brother Moon
10. Empty Opening
11. Stone Woman (Bonus Track)
 
Лицензиант за България - Wizard; формат Ltd. CD Digipack
Сподели.