Американските авиолинии срещу Jodie Foster и "Flightplan"

Pinterest LinkedIn +

Някои от най-големите профсъюзи на служителите в сферата на гражданските полети в САЩ са отправили апел към членовете си да бойкотират новия трилър с участието на Джоди Фостър (Jodie Foster) - "Flightplan". Причината - представянето им във филма като "незаинтересовани и ненадеждни".

В лентата, която е за първа седмица в щатските киносалони и оглави боксофис чарта, Джоди Фостър ("Мълчанието на агнетата", "Контакт") изпълнява ролята на майка, която изгубва детето си в самолет по време на полет. Когато се опитва да го открие, тя е възпрепятствана от скептицизма на бордовия екипаж.

"Това неуважение към нашата професия е недопустимо", казала е Патриша Френд (Patricia Friend), президент на Асоциацията на работещите в гражданската авиация" (AFA). "Нашите служители продължават да са в първата линия на защитата на самолетите и излагат живота си на опасност ден след ден за сигурността на пасажерите. Тази несправедливо представена характеристика уронва авторитета ни." AFA представя над 46 000 служители в авиацията от 22 щатски авиолинии.

Гласът на г-жа Френд не е увиснал самотен. Към нея се е присъединил колегата й по пост от Асоциацията на професионалните служители в Авиацията (APFA). Той е казал: "Портретът на служителите ни в този филм демонстрира една безчувственост и крещящо пренебрежение към напълно реалните предизвикателства, пред които се изправят онези, които първи защитават самолета при ситуация на опасност. Ако инцидентът от 11 септември 2001 г. се повтори, от критично значение ще бъде пасажерите да се притекат на помощ на екипажа, вместо да реагират с недоверието, което този филм може да породи." Към APFA членуват 23 000 служители на американските авиолинии.

Във "Flightplan" Джоди Фостър все пак получава известна помощ от пилота на самолета, в ролята Шон Бийн (Sean Bean, "Еквилибриум", "Островът"), и от един федерален маршал (Питър Сарсгард, Peter Sarsgaard, "Момчетата не плачат", "Шперцът"). Филмът, на който остават 2 месеца до премиерата на Острова, вече е отчел приходи от $24 600 000. Режисьор на продукцията е слабоизвестният Роберт Швентке (Robert Schwentke), а сценаристи са Питър Доулинг (Peter A. Dowling), за който това е първи проект, и Били Рей (Billy Ray), познат от екшън-драмата "Вулкан" от 1997 г., с участието на Томи Лий Джоунс (Tommy Lee Jones).

Сподели.